WHEA-LOGGER 19 when idling .Error Type: Cache Hierarchy Error. Asus Z370 Tuf issue?

Discussion in 'Desktop Hardware' started by sew333, Nov 1, 2018.

  1. sew333

    sew333 Notebook Guru

    Reputations:
    0
    Messages:
    74
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    16
    Hello. I am checking event logs from 23.10.2018 and have spam of WHEA-LOGGER 19 entries, each every 1 minute,when system is idling or i am just in windows/desktop.


    When i run all stress tests and benches and games like Assassin Creed, Far Cry 5,etc,all heavy for cpu and system....no whea in events. But when i am idling or doing something in windows or idling its logging in events. System is smooth and no crashing or data corruption.


    Is this reason to worry? My actually Windows 10 is 1803.


    Ah and i remember i had them too on 21.01 january but they dissapeared after 21.01 january.

    On january 21.01 , Windows 10 1709 build 16299.15 it was.

    But now they appeared again after few months. I must say that i was little surprised that i saw them again after few months especially on idle .

    Windows 10 1803 actually.



    A spam of:

    WHEA Event ID 19 CPU-corrected hw error



    A corrected hardware error has occurred.



    Reported by component: Processor Core

    Error Source: Corrected Machine Check

    Error Type: Cache Hierarchy Error



    Screens are from january 21.01 but this is the same of course warning whea entry:

    [​IMG]

    [​IMG]


    My pc:

    8700K ( MCE is on , always was on 4700mhz )

    2x8GB DDR4 3000MHZ GSKILL

    Corsair 750rmi

    Asus Z370 Pro Gaming ( bios old from august 2017 )

    Gtx 2080 Ti Gigabyte Windforce ( actually ). On january i had Aorus 1080 ti.

    1xssd , 1xHdd



    Dont have any crashing,no freezing,no bsods,scores are fine etc.



    In 15.10 october i add only new GPU Rtx 2080 Ti , before was 1080 Ti. Coincidence?

    For Rtx 2080 ti minimum version is 1803 version Windows 10, maybe should i have 1809 Windows 10 ?

    Anyway no problems with card,no issues etc.



    So question. ANyway is this reason to worry or skip it if they stop it again?

    Maybe something with voltage or something ( reading reddit ) but they appeared when system was idling ( not gaming ) and i was away from pc.

    All drivers installed. Gpu drivers 411.70. Tried the newest and the same.

    Thanks


    ps:No errors in ihc memtest i checked in past .
     
  2. Talon

    Talon Notebook Virtuoso

    Reputations:
    1,129
    Messages:
    3,115
    Likes Received:
    3,544
    Trophy Points:
    331
    You're not stable somewhere. Idle is actually where you might log some WHEA errors through the night if you leave your PC on. Look into your memory VCCSA or VCCIO. Set both to 1.0 or might try 1.15v on both since you're only using 3200Mhz. Also please don't use MCE, its trash. Disable MCE and set all core ratio to sync all cores to whatever multiplier you want and manually set the voltage.
     
  3. sew333

    sew333 Notebook Guru

    Reputations:
    0
    Messages:
    74
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    16
    Conclusion: It happened again repeatedly after plugging Gigabyte Windforce 2080 ti . That whea-logger 19 cache hierarchy error ( warning ). Windows 1803 the newest build ( KB ).

    Each warning 1 minute only on desktop/idle. When gaming or full load , not warnings.

    Anyway it happened in january 21, but it stopped itself so i ignored. Card was 1080 ti Aorus in this time. In october 20th i plug 2080 ti Rtx and it start again logging but only in idle/desktop, not in load/gaming. I dont change anything in UEFI etc. All the same settings,even not bios update.

    So i change gpu drivers and the same. Any ideas? Maybe just coincidence?
     
  4. sew333

    sew333 Notebook Guru

    Reputations:
    0
    Messages:
    74
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    16
    According to this topic.

    https://rog.asus.com/forum/showthre...on)-not-working-Bios-fix-required-ASAP/page13

    My motherboard have issue with vdroop,load line calibration , so i am getting that whea logger 19 only on idle,yes? So its my mobo fault i must rma or i can live with that if i dont have any side effects ?

    Each whea warning 19 appear only on idle,1 warning each 1 minute. It happens even when i have killed all process in background.
    No crashes,no freezes,etc,smooth all.

    During load ,games or benchmarking no warnings in event log.
     

Share This Page