UX31 Wireless Issue

Discussion in 'Asus' started by sfbayer, Oct 23, 2011.

  1. sfbayer

    sfbayer Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Oct 23, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I've been having wireless issue since day one. I have two problems:

    1. Wireless is not stable. I learned from this site that setting power to max performance can fix the issue. I tried that and it appears to be OK. However, once I close the lid and reopen, wireless won't work. I let Windows troubleshoot the issue and it found the card was disabled. Once enabled, it started working again. What could be wrong?

    2. Copy large files takes much longer than my X220. I tried different MTU, TCP windows but same result.

    At first, I thought maybe there is something wrong with the NIC so I bought a USB wireless NIC but it has the same problems above. I really don't know what went wrong. Any idea? Thanks!!!!
     
  2. dazz87

    dazz87 Notebook Evangelist

    Reputations:
    38
    Joined:
    Nov 6, 2006
    Messages:
    378
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    The wireless card on the UX31 is trash in my book. First, of all I dont have any issue with the wireless not working after my UX31 going into sleep (opening the lid) It connect right away. The issue I am having is the transfer rate. I have try different drivers for the Atheros card and I am still getting poor transfer rate. I also tried changing channel on my Dlink DIR 655 and still only ave about 5MB/s (router is about 8 feet away)

    I finally found out what was wrong. With the Atheros card on the UX31 you pretty much have to be next to the router literally about 1 foot from the router. With the UX31 a foot away I am getting 7-8MB/s on a single large file (500MB) which sounds about right for a 150Mbps connection. Under my Router Page the hghest my UX31 connect at is 131Mbps. Its a shame that Asus couldnt give us a Intel Card with the UX31. This is probably the biggest issue I have with my the UX31.
     
  3. TuDack

    TuDack Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Joined:
    Jun 1, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Is it possible to replace the card?
     
  4. sfbayer

    sfbayer Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Oct 23, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I tried an external network card - netgear wna1000m and got the same transfer rate, which is 30-40% of my Lenovo X220...
     
  5. ~Anthony~

    ~Anthony~ Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Oct 29, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I changed the power profile, still nothing...
     
  6. sqgator

    sqgator Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Oct 30, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Atheros sucks. I have very bad experience with it's network card. Not sure why ASUS did not use Intel.
     
  7. PACO007

    PACO007 Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I have the same issues as the most of the other posters here - unstable wireless connection and very low transfer rates!
    It is a shame for such a otherwise nice device to use such a bad (low cost, trash) card!

    I can only say - *do not buy* this laptop unless you would use it exclusively on wired ethernet...

    One more thing - the latest driver update for the wireless card won't install - it crashes with a message that there is another installation in progress - this after even a reboot.
     
  8. noxxle99

    noxxle99 Notebook Deity

    Reputations:
    34
    Joined:
    Oct 4, 2006
    Messages:
    920
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    31
    Ok, so is the card replaceable?
     
  9. dazz87

    dazz87 Notebook Evangelist

    Reputations:
    38
    Joined:
    Nov 6, 2006
    Messages:
    378
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Okay seem like i finally fixed the transfer rate on my UX31. All I had to do was enable auto scan channel on my Dlink Dir 655. Now Im getting a constant 7-8MB/s from UX31 to my desktop. Also I am using an older version of the wireless driver (9.2.1.432) I am getting better results compare to the newest one
     

    Attached Files:

  10. PACO007

    PACO007 Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Out of interest - how did you manage to install the newer driver?
    (or you just stayed on the 9.2.1.432 and never tried to update?)
     

Share This Page