Thinkpad Edge AMD impressions

Discussion in 'Lenovo' started by pnutzh4x0r, Feb 3, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dolph

    dolph Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Yes, the power consumption with catalyst is way lower.
    I realized some freezes now and then, but can't determine the reason. Did you also realize freezes with no obvious reason? Does someone know how to find out, what causes that freezes? They're not very often, but too often for a Linux-System. ;)
    Could it be the temperature? Does the BIOS-Update provide monitoring for Temperature?

    /edit:
    I just tried to run glxgears to test the temperatur. Sensors is still reporting strange values, but I noticed that the temperatures from sensors went up after I startet glxgears. But I have a problem do determine the gpu-temperature because aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature says:
    ERROR - Get temperature failed for Apapter 0 - ATI Radeon HD 3200 Graphics
    Do you also have that problem?

    /edit2:
    I just stoped glxgears and the temperatures dropped from ~80 to 66°C, so something in sensors seems to work, but I don't think that, the temperatures are correct.
     
  2. fethio

    fethio Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I had freezes with Edge 13 0197-6GG. My computer frooze at wake up from suspend by closing the lid (suspending from menu did not lead to such a probem).

    I have upgraded my bios (to 1.18) and have not experienced any freezes ever since...
     
  3. dolph

    dolph Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Could you tell me how you updated the BIOS? Do you have an external CD-Drive? Because I tried to copy the .iso to a usb-disk with dd and also with unetbootin, but i couldn't get it work. I also tried to extract the .exe with cabextract, but that also didn't work.
     
  4. fethio

    fethio Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
  5. dolph

    dolph Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I just updated the BIOS using Grub, it also works.
    I copied memdisk from my local install:
    dolph ~ $ pacman -Qs syslinux
    local/syslinux 4.01-1
    And put both in /boot
    Then I edited the /boot/grub/menu.lst, to look like this:
    # (2) BIOS Update
    title BIOS Update
    root (hd0,0)
    kernel /memdisk iso raw
    initrd /biosupdate.iso

    The update really takes about a minute. That was a really long minute. :D After the update was finished it made a really loud and long beep, just to warn others, who might try this. ;)

    I can't say if the updated has fixed the problem with system freezes, because I've done it just an hour ago, but after a few days I should know it.
     
  6. dolph

    dolph Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Could it be, that the wlan-driver causes system-freezes? Today I had another two freezes and I just looked at the messages.log and found this:

    Code:
    Jul  4 14:52:47 edge NetworkManager: <info>  Activation (wlan0) starting connection 'Auto Sabrina'
    Jul  4 14:52:47 edge NetworkManager: <info>  (wlan0): device state change: 3 -> 4 (reason 0)
    Jul  6 20:14:57 edge kernel: ===>rtl8192se_link_change():ieee->iw_mode is 2
    Jul  6 20:14:57 edge kernel: rtl8192_update_cap(): WLAN_CAPABILITY_SHORT_PREAMBLE
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: ===>rtl819x_watchdog_wqcallback(): AP is power off,chan:5, connect another one
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: ===========>RemovePeerTS,00:1d:19:0d:fe:13
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: ====>remove Tx_TS_admin_list
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: ===>rtl8192se_link_change():ieee->iw_mode is 2
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: notify_wx_assoc_event(): Tell user space disconnected
    Jul  6 20:15:03 edge NetworkManager: <info>  (wlan0): supplicant connection state:  completed -> disconnected
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:1
    Jul  6 20:15:03 edge NetworkManager: <info>  (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:2
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:3
    Jul  6 20:15:03 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:4
    Jul  6 20:15:04 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:5
    Jul  6 20:15:04 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:6
    Jul  6 20:15:04 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:7
    Jul  6 20:15:04 edge kernel: =====>rtl8192_set_chan()====ch:8
    Jul  6 20:15:04 edge keJul  6 20:18:45 edge kernel: Initializing cgroup subsys cpuset
    Jul  6 20:18:45 edge kernel: Initializing cgroup subsys cpu
    
    This line:

    Code:
    Jul  6 20:15:04 edge keJul  6 20:18:45 edge kernel: Initializing cgroup subsys cpuset
    shows that the system froze, while going through the channels.
    It was a new type of freeze. Before the BIOS-Update I had some freezes, where the LCD just went black I had to hard reset. But this time it doesn't goe really black, but just faded to black, so there was still light.
    Could that have something to do with me having done modprobe -r r8192se_pci and modprobe r8192se_pci to get my wireless working again? At the freeze before I have done the same.
     
  7. dolph

    dolph Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Just a little note from my side.
    It seems that the sensors-module is working now!
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page