*OFFICIAL* Alienware Area-51M R2 Owner's Lounge

Discussion in '2015+ Alienware 13 / 15 / 17' started by Spartan@HIDevolution, May 9, 2020.

  1. Judrick

    Judrick Notebook Guru

    Reputations:
    18
    Messages:
    65
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    26
    Ok so my laptop is doing it again. It’s performing in games like it’s not plugged in until I unplug the big brick and plug it back in or reboot. When this issue arises I also see my GPU usage at 99 percent. When unplug and plug it the gpu goes back to a normal percentage use. This issue is intermittent. I don’t know what’s causing it though. Someone please help.
     
  2. Gizmundo

    Gizmundo Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    10
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    6
    Can someone check in throttlestop if there is any c state value present for me? I have 10900k chip and I cannot cool down idle temperatures below 40 unless the fan speed is higher. I have no value in C10 table present and my C0% never comes to 0. I have only Dell drivers installed as I'm still testing my notebook. C1E is off due to coil whine issue but it doesn't change anything. I checked bios there is nothing. Thanks for anybody help.

    Edit: Sorted out .. never mind:)
     
    Last edited: Nov 21, 2021
    Satanello and ratchetnclank like this.
  3. c0ach

    c0ach Notebook Enthusiast

    Reputations:
    14
    Messages:
    49
    Likes Received:
    26
    Trophy Points:
    26
    In order for you to accomplish that, you need to do the following 2 things:
    1) Have a model that supports 3200Mhz of RAM (there are 2 variants and you cannot upgrade if you buy the "wrong" one)
    2) buy RAMs like these: https://www.amazon.com/Kingston-FURY-3200MHz-KF432S20IBK2-64/dp/B097QK6M3W

    I didn't touch ANYTHING in the XMP section or anywhere else.

    I just installed the 2 RAMs and ...poof! That was it.

    I hope this post helps you.
     
    Last edited: Nov 30, 2021
    RoDexter81 likes this.
  4. PabloSRT8

    PabloSRT8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Hi, I just had my Area 51m R1 replaced for an R2 under warranty. I am very happy with the new system, but the fans make a funny sound when they start spinning.
    My R1 did not make this little noise when they went from 0RPM to WhateverRPM. They sound like when a cd drive starts spinning, like and engage sound, and then they work perfectly normal.
    is this engage/startup sound normal? Thank you!
     
  5. Medoyute

    Medoyute Notebook Guru

    Reputations:
    10
    Messages:
    55
    Likes Received:
    34
    Trophy Points:
    26

    Sorry for the late response on this(Thanksgiving and all). To concur with this I also bought the Fury sticks(one 32 GB at 3200 Mhz) and it works with no issues. Didnt change any settings and recognized the ram and ran at full speed(pics memory 03 & 04).

    I did observe however, that you cant mix with the stock ram. My system came with 2x16 GB sticks which ram at 3200 Mhz and the mix yields speeds of 2666Mhz and removal of the advanced view tab. Just an FYI from my testing. Getting another 32 Gb stick to just go full 64GB.
     

    Attached Files:

  6. Xaxius

    Xaxius Newbie

    Reputations:
    5
    Messages:
    7
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    6
    So, I succumbed to the Area 51m R2 Black Friday sale last week. I was able to stack an old 17% off Employee Purchase coupon I had and was able to get, what I think was, a pretty good deal.

    New System
    Alienware Area-51m R2
    10th Gen Intel(R) Core(TM) i7 10700 (8-Core, 16MB Cache, 2.9GHz to 4.8GHz w/Turbo Boost Max 3.0)
    17.3" FHD (1920 x 1080) 144Hz 9ms 300-nits 72% NTSC color gamut with NVIDIA-GSYNC technology
    NVIDIA(R) GeForce(R) RTX 2070 SUPER(TM) 8GB GDDR6
    16GB DDR4-2933MHz, 2x8G
    512GB PCIe M.2 SSD + 1TB 7200 RPM Hard Drive
    Killer(TM) Wi-Fi 6 AX1650 (2x2) 802.11ax Wireless and Bluetooth
    Dark Side of the Moon
    Alienware mSeries per-key AlienFX RGB keyboard with numeric keypad
    180W + 330W Adapter
    Windows 10 Home English
    Sub Total
    $1,576.99

    Old System
    Alienware Area-51m
    9th Generation Intel(R) Core(TM) i7-9700K (8-Core, 12MB Cache, up to 4.9GHz w/ Turbo Boost)
    17.3" FHD (1920 x 1080) 144Hz, IPS, NVIDIA G-SYNC, Eyesafe(R) Display Tech + Tobii Eyetracking
    NVIDIA(R) GeForce RTX(TM) 2070 8GB GDDR6 (OC Ready)
    16GB (2x 8GB) DDR4 at 2400MHz
    2 x 256GB PCIe SSD (R0), 1TB Hybrid
    Killer(TM) Wi-Fi 6 AX1650 (2x2) 802.11ax Wireless and Bluetooth 5.1
    Lunar Light
    Alienware TactX keyboard with per-key RGB LED AlienFX lighting, anti-ghosting, and N-Key rollover technology
    180W Power Adapter and 240W Power Adapter
    Windows 10 Home 64bit English
    Sub Total
    $1,911.56

    That being said, I was looking at upgrading the processor to an unlocked i9 and was wondering if there was a difference in how the Area 51m R2 handled the i9 10900K vs. the i9 10900KF?
     
    Last edited: Dec 1, 2021
  7. Medoyute

    Medoyute Notebook Guru

    Reputations:
    10
    Messages:
    55
    Likes Received:
    34
    Trophy Points:
    26
    Just as an update, I got the 64GB pack and installed but only getting 2933 MHz.

    @c0ach can you say if there was any settings that you may have enabled to keep the ram running at 3200? I've tried overclock disabled and both XMP profiles in the bios but only defaults to the 2933 (which i believe is the XMP2 profile).
     

    Attached Files:

    c0ach likes this.
  8. Medoyute

    Medoyute Notebook Guru

    Reputations:
    10
    Messages:
    55
    Likes Received:
    34
    Trophy Points:
    26

    This seems to be sorta reasonable given specs and price. Technically the 10900KF is the same as a 10900K but with minus the integrated graphics so it should theoretically work. Problem is, Alienware/Dell did not configure the motherboard and bios to support processors other than 10700, 10700K, 10900, and 10900K. I believe some pages back someone did a few tests on the other processors(may have been 10850K).
     
  9. MajorSick

    MajorSick Notebook Enthusiast

    Reputations:
    8
    Messages:
    33
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    16
    No we tested the 10900kf * no onboard graphics * Yes it worked fine there was an issue with the Alienware software but aside that worked well was cooler then the other chip and benchmarked very well
     
  10. PabloSRT8

    PabloSRT8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    My Area 51m R2 came with 64Gb from Dell, but it is also running at 2933. All I read wast that the processor cant handle faster speeds than that?
     
Loading...

Share This Page