Nvidia Quadro K3100M/K4100M/K5100M overclocking vBIOS mod

Discussion in 'Gaming (Software and Graphics Cards)' started by valuxin, Nov 17, 2015.

  1. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    Command gives no info? Look at "Power Draw" - it certainly shows some info:D Concerning other blank fields it's depending on vBIOS. When I flashed my K3100M with 880m (svl7 OC ediion) almost every field was filled by some info. But anyway, Power Draw is the most useful info:) Also, you can enter only just "nvidia-smi" - it will show the overall summary info.

    Oh, that urban words:D
     
    hmscott likes this.
  2. debianik

    debianik Notebook Consultant

    Reputations:
    68
    Messages:
    209
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    31
    k4100m almost all time idling :)
    Code:
    
    ==============NVSMI LOG==============
    
    Timestamp  : Wed Dec 23 21:00:25 2015
    Driver Version  : 354.56
    
    Attached GPUs  : 1
    GPU 0000:01:00.0
      Power Readings
      Power Management  : N/A
      Power Draw  : 26.18 W
      Power Limit  : N/A
      Default Power Limit  : N/A
      Enforced Power Limit  : N/A
      Min Power Limit  : N/A
      Max Power Limit  : N/A
      Power Samples
      Duration  : 214.13 sec
      Number of Samples  : 119
      Max  : 26.18 W
      Min  : 14.16 W
      Avg  : 14.16 W
    
    
    
     
  3. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    Scored 4620 in Firestrike. Core 1242Mhz@1.15v, Memory 2200Mhz, Total Max Power consumption 120W. :D

    UPD: 4800 in Firestrike. Core 1242Mhz@1.15v, Memory 2600Mhz, Total Max Power consumption 120W.
    UPD2: Core overclocked to 1346Mhz@1.2v and can pass the Firestrike test easily. TDP during test with 1600Mhz mem is about 120-125W. Scored 4400.
     
    Last edited: Dec 24, 2015
    hmscott likes this.
  4. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    Currently developing and testing stable extreme edition vBIOS for K3100M. Core 1306Mhz@1.2v, memory 2600Mhz, Power consumption during Furmark 720p 8xMSAA is ~143W, with Unigine Heaven Bench 4.0 Ultra 1080p have 127-130W. Scored 4970 in Firestrike.

    UPD: The stable freq for 1.2v is 1268Mhz, but it's too hot for Dell M6800 cooling system.
     
    Last edited: Dec 25, 2015
  5. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    Here is a bat file to measure Power Draw during games and benchs. By default, I set refresh time to 2 sec.
     

    Attached Files:

    • PWR.zip
      File size:
      348 bytes
      Views:
      306
  6. debianik

    debianik Notebook Consultant

    Reputations:
    68
    Messages:
    209
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    31
    Im asking Martin (HWiNFO Author) to add power to sensors and
    Can you prepare test vbios for 80W TDP for msi k4100m or second with even lower tdp? I want to see how it behave with tdp limitation

    Now with 1006/1400 (2800) k4100m use up to 100W (102W max ) in crysis 3 (maxxed settings except AA), aroung average 70W in SC2 Legacy with maxxed settings (except AA ).

    Other command to measure TDP and logging it to file is (what i use )
    Code:
    C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI>nvidia-smi --filename=c:\cos1.txt --loop=1 -q -d POWER
    
    now need to only save only 1 line :) but probably before that we have hwinfo with tdp measure (if card can use that things)

    edit1
    looks like last version of k4100m msi with 120w 1006/1200 (im oc to 1400 vram) need more juice or lower clocks on core (temp around 80C ) - crashed second time now in c3, before in heaven in 720p

    ANy one know method to limit vram from example 4GB to 2GB ? need to test what going on when game need 4GB vram (example shadow of mordor ) and have only 2GB available
    other
    its possible to limit pcie to x1 lane from x16 ? (msi 1gen have that option in bios but 3gen don't have)
     
    Last edited: Dec 26, 2015
    hmscott likes this.
  7. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    Awesome! Thank you for doing that:)

    Sure. Here they are. But if you want to know what will happen - when reaching max TDP, it will underclock the GPU to work in proper Watt range.

    Nice command too, but for me it's easier to not create log files. I'll ask people from techpowerup to add this monitoring to gpu-z.

    Just load it with 2gb of useless information and you will have only 2gb free left. Want to know, what will be when vRAM is not enough? It's simple - system will use you system ram.
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 26, 2015
  8. debianik

    debianik Notebook Consultant

    Reputations:
    68
    Messages:
    209
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    31
    But how to load ram without affecting gpu performance - need something like ramdisk but from vram

    80W works nice - temp on CPU and tdp on cpu goes higher than on default (alsom pcie bus loads more ) now 60W test in crysis 3 :)
     
    valuxin likes this.
  9. valuxin

    valuxin Notebook Evangelist

    Reputations:
    146
    Messages:
    455
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    56
    !!!Mighty Q v1.2 for K3100M released!!!

    Seems like I have finished playing with K3100M, so it's time to get somewhere K4100M or K5100M :D
     
  10. debianik

    debianik Notebook Consultant

    Reputations:
    68
    Messages:
    209
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    31
    [​IMG]
    :)
     
    valuxin likes this.
Loading...

Share This Page