Mobile Pascal TDP Tweaker Update and Feedback Thread

Discussion in 'Gaming (Software and Graphics Cards)' started by Coolane, Jun 20, 2017.

  1. jc_denton

    jc_denton BGA? What a shame.

    Reputations:
    9,770
    Messages:
    2,787
    Likes Received:
    5,198
    Trophy Points:
    531
    Is it possible to remove/reduce the room temperature throttling like this? My card doesn't run into the power limit due to mods, however it does drop the core clock a couple notches once temps get high towards 80c.
     
  2. Robbo99999

    Robbo99999 Notebook Prophet

    Reputations:
    4,283
    Messages:
    6,806
    Likes Received:
    6,047
    Trophy Points:
    681
    Not that I know of. Even if you lock a voltage & frequency point in Afterburner on the voltage/frequency curve, it will still drop clocks as it warms up. I actually think that it's a way for the card to maintain stability as the temperature increases - overclocks are less stable at higher temperatures for instance, so this is just a way to pre-empt this and to maintain a max stable frequency as temperature increases.
     
    bennyg and jc_denton like this.
  3. Meaker@Sager

    Meaker@Sager Company Representative

    Reputations:
    9,037
    Messages:
    56,004
    Likes Received:
    16,558
    Trophy Points:
    931
    No, your only option is better cooling.
     
    jc_denton likes this.
  4. Henrik9979

    Henrik9979 Notebook Enthusiast

    Reputations:
    27
    Messages:
    45
    Likes Received:
    33
    Trophy Points:
    26
    Hello I don't know if I ****ed up, are lucky or unlucky but I am stuck with my MSI 1070.

    I ordered 2 CH341a pro (black)
    Got 2 clips
    One 1.8v adapter.

    I wanted to flash a vbios for my gtx 1070

    I first tested it on a gtx 880m.
    With the 1.8v adapter I had no luck, not even detection. I thought "screw it" I try without.
    To my surprise it worked like a champ and the graphics card was still working.

    Then I moved to the gtx 1070. I first tried with the 1.8v adapter.
    It did not detect anything.
    I thought I would try without again.
    It gave me mixed results.
    I could suddenly detect it, read and backup the bios with no problem, I could erase it but from here things went down.
    I could not make it "blank" the chip. It kept telling me "chip is not null".

    Messing around with different versions of the program, reseating the clip multiple times I sometimes got it blank.

    But when I want to program the chip I either got error "write operations timeout failed" or "chip with the contents are in disagreement"

    So it is possible to write data to the chip, but some hex decimals will be wrong.

    I went so far as unsolder the chip and solder it back on the small connection board that comes with the program, to make sure there is contact.

    I have tried to use the graphics card with the data I could write to the chip, but it will just make my laptop turn on and off again.

    Now I am not sure what to next.
    I don't know if the bios chip is broken, eventhough I still can detected it and read from it.

    I don't know if I should try buy another programmer, or another adapter.

    I am also thinking about, if it is possible stealing the bios chip from the gtx 880m and flash the gtx 1070 bios on it.

    Gtx 1070 says 25q80ewn16 on the chip but w25q80v in the program. It is Winbond

    The gtx 880m says 25q20bt it is GigaDevice.

    I thought all vbios chips should be 1.8v but why can I make it work with 3.3v on the gtx 880m and not the gtx 1070?

    Does anyone has any suggestions on what to do?
     

    Attached Files:

    Robbo99999 and hmscott like this.
  5. Henrik9979

    Henrik9979 Notebook Enthusiast

    Reputations:
    27
    Messages:
    45
    Likes Received:
    33
    Trophy Points:
    26
    Here is a small update I discovered why my 1.8v adapter was not working.
    Not all the pins on the back was soldered!!!
    (See photo)

    I soldered it and Now it is working but I am having the same issues.
    I swear, if the chips is broken I will be really pissed!
     

    Attached Files:

    Robbo99999 and hmscott like this.
  6. Henrik9979

    Henrik9979 Notebook Enthusiast

    Reputations:
    27
    Messages:
    45
    Likes Received:
    33
    Trophy Points:
    26
    ****ing yes!!! I did it!!! I made the gtx 1070 come back!!! It's alive eventhough I still had the error "chip with the contents are in disagreement"!!!
    Now I will go to bed in peace.
    I have been sitting all night trying to fix it and now the clock is 5:30 in the morning.
    I am so happy!!!

    I will post the solution tomorrow (today). This is going to be a good day, I can feel it.
     
  7. Henrik9979

    Henrik9979 Notebook Enthusiast

    Reputations:
    27
    Messages:
    45
    Likes Received:
    33
    Trophy Points:
    26
    Okay here is what I did.

    First, of, I made a folder with all the tools for a ch341a.

    https://1drv.ms/u/s!AukTois8CyjMyUWESYZO-1RlGokz

    This is my setup:
    60214166_417339475764060_6682101159815020544_n.jpg

    Okay first, here is a small guide to get the ch341a working.

    First, download and extract my "Ch341a_tools.zip" folder.

    Drivers:
    1:1. open "CH341A tools" folder
    1:2. open "Driver-Install-First-Alway" folder
    1:3. run and install "CH341PAR"

    Now you are ready for the next part.

    Hooking everything up:
    2:1. Study the photo of my setup so you connect everything correctly.
    2:2. Before connecting it to the USB port, first, connect the clip to the bios chip.
    2:3. A trick to make sure you have connected everything correctly before applying power is to take a multimeter and check for ground. Touch the USB with the red wire, and a screw hole on the graphics card with the black wire. If the multimeter beeps you have connected everything correctly.
    3:4. Plug your programmer into the USB port.

    The software part:
    4:1. Navigate to the folder "CH341A Programmer 1.18"
    4:2. Run CH341A.exe
    4:3. Navigate to the folder "AsProgrammer_1.4.0"
    4:4. Run AsProgrammer.exe
    4:5. Navigate to the folder HxDSetup
    4:6. Run and install HxDSetup.exe

    The complicated part:
    59906376_878729899135475_8468985551280668672_n.jpg
    5:1. Next, to the "unprotect" button I put a red ring around is a button for reading ID, press it.
    5:2. It should detect it as "W25Q80EW_1.8v"
    5:3. Press the unprotect button. In the textbox at the bottom, it should say
    "Old SREG: 00000011(0x03), 00001000(0x08)" or something. Then press the stop button.

    6:4. Open CH341A.exe from earlier.
    6:5. Press the "Read" button
    6:6. Press the "Save" button save it as backup1
    6:7. Repeat step 6:5 and 6:6 and save it as backup2

    7:1. Open HxD you installed earlier.
    7:2. Press the CTRL+K
    7:3. Select backup1 as "1. Data source:" and backup2 as "2. Data source"
    7:4. It should say that backup1 and backup2 are identical. If not, reseat the clip and repeat step 6:5 and 6:6


    8:1 Open CH341A.exe from earlier
    8:2 Press Detect
    60174266_1074179186099045_8548118219175493632_n.jpg
    8:3 It will detect it as W25Q80V (It is a problem because it says the size is 1Mbyte, it is too small) We'll come back to that.
    8:4 Press Erase
    8:5 Press Blank (if it says "Chip are not null" repeat step 5:1, 5:2 and 5:3, also you might try reconnect your programmer. Then press Blank again)
    8:6 Press Read, now it should say "FF" everywhere.
    Your chip is now Blank

    9:1 Select the chip name W25Q64BV
    60088008_334260983940165_1094302734389084160_n.jpg
    9:2 Press "Open" and choose the modded vbios you want to program onto the chip.
    9:3 I will say "chip with the contents are in disagreement" that is because the ch341a program does not support W25Q80EW. If you did not change the chip name and kept W25Q64BV, the HEX disagreement will already start at line 00020000
    60159229_2308885406097529_3439585487684108288_n.jpg
    It will cause the graphics card to not boot up.

    Now because you choose a chip with a bigger size the HEX disagreement starts at line 00040000, almost at the end where there is no important data. It means the graphics card will still work.


    A side note. You will meet a lot of errors and it will most likely not work the first time, be patient, stay calm, try playing around with steps I gave you, reconnect the setup, clean the contacts, also you can try some of the other versions in the "Ch341a tools" folder.

    The conclusion
    You can use the ch341a programmer without the 1.8v. I did test it and it worked BUT it gets EXTREMELY hot as soon you press Erase and slows down the process. I do not recommend doing it without the 1.8v because you're risking burning the chip. If you are doing it anyway find a way to keep it cool.
    A fan is not enough, you will need a heatsink!!! I was lucky doing it without, but you might not be.

    Also, I do not recommend using the Ch341a programmer, it is too much hassle. Buy a good programmer, it will make your life easier.
     
    Maxim Redko and c69k like this.
  8. Lumlx

    Lumlx Notebook Consultant

    Reputations:
    38
    Messages:
    205
    Likes Received:
    159
    Trophy Points:
    56
    Strange. I didn't have such problems with CH341A. Most complicated part was that 1,8V adapter is totally unnecessary and you need to plug into furthest part of ZIF socket.
    Just read VBIOS using nvflash. Mod it. Hook up CH341A to VBIOS Chip. Press Detect and Auto flash. That's it. Used on same MSI 1070 card.
     
    Maxim Redko and bennyg like this.
  9. hans12321

    hans12321 Notebook Consultant

    Reputations:
    56
    Messages:
    225
    Likes Received:
    87
    Trophy Points:
    41
    Recent results with my zephyrus gx501gi packed with a 1080 max q and a i7 8750h:

    138 watts Limit:

    Time Spy test: https://www.3dmark.com/3dm/36041287?

    really like that 1080 max q :)
     
    c69k likes this.
  10. Henrik9979

    Henrik9979 Notebook Enthusiast

    Reputations:
    27
    Messages:
    45
    Likes Received:
    33
    Trophy Points:
    26
    If I pressed auto it will just give me the timeout error.
     
Loading...

Share This Page