1. You may have noticed things look a little different around here - we've switched to a new platform (XenForo) and have some new forum styles and features. This how-to guide will help you find your way around. If you find anything that looks strange, post it in this thread.

M14x Battlefield 3 Perfomance & Discussion Thread

Discussion in 'Alienware 14 and M14x' started by gamba66, Sep 28, 2011.

  1. sti4thewin

    sti4thewin Notebook Guru

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    ok so basically yesterday i tested out fps with different settings. i will do my best to post off the top of my head.

    766P- All medium with ultra textures and everything else diasbled 45-65 fps.
    766p- All high with hbao on and AF 16X. (HBAO makes this game look awesome) 35-45 fps
    900p- All medium with ultra textures and everything else disabled 35-50 fps
    900p- All ultra and everything on 25-40 fps.

    too lazy and cant remember all the other things ive tried.

    right now im playing on 766p at High textures and medium everything else. with hbao, 16x AF at 35-55 fps

    btw im clocked at 770/1540? or something like that
     
  2. sti4thewin

    sti4thewin Notebook Guru

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    i cant believe i cant even get a solid fps with everything turned down
    its embarissing, the 555m is a horrid card
     
  3. BatBoy

    BatBoy NBR Community Moderator

    Joined:
    Feb 16, 2006
    Messages:
    7,968
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    206
    Location:
    The Bay
  4. DeeVu

    DeeVu That Compsci/Psych Major

    Joined:
    Nov 10, 2010
    Messages:
    1,062
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    Location:
    Maryland
    Hey guys my roommate has an M14x and it randomly freezes during gameplay. Any thoughts? No overclock.
     
  5. sti4thewin

    sti4thewin Notebook Guru

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    no it doesnt freeze for me.
    i change my resolution down to 766p and it makes the game look 10x worse. oh well id rather have fps increase until i get a desktop
     
  6. evilras

    evilras Notebook Consultant

    Joined:
    Oct 14, 2011
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Location:
    London - Manchester born!
    tried activating those dogtags, but Origin just flashes up with a "invalid cache folder" error. cant find a fix yet. although, i dont currently have any games installed.
     
  7. instantcold

    instantcold Notebook Consultant

    Joined:
    Aug 11, 2010
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    When ever I go and load and join a multiplayer match, it takes a good 20-30 seconds before I can deploy in the match. The client starts up fine, but the loading screen TAKES FOREVER to finish loading and deploy. Is anyone else having this problem, or am I just expecting to much?
     
  8. CGSDR

    CGSDR Notebook Deity

    Joined:
    Jun 7, 2011
    Messages:
    1,408
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    Location:
    Skyrim, Alienworld
    By freeze, do you mean that it show you just a black screen but still can hear the sound? Because I got this random black screen with sound too, but it is fix by restarting the game and re-join the server again.
     
  9. NiicKj

    NiicKj Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    My specs;
    2820qm
    3.0 555m
    8gb ram

    OC = 750, 1500, 1080

    Everything low, 720p = 70-90 fps:)
    Everything ultra, 720p = 40-50 fps

    Everything low, 900p = 50-60 fps
    Everything ultra (no AA), 900p = 40-50 fps
    Everything ultra, 900p = 26-38 fps

    i play Low, 720p becuase i prefer fps over quality

    By the way i am experiencing something really strange, sometimes when i play high demand games, it goos well for 10-15 min. then i suddenly get an fps drop which lasts about 2 seconds and then it good back up. and that will come back every 15 seconds.... somebody might know what this causes?
    My processor sits at 40-50%
    When this happens i see my GPU go from 100% to 60%
     
  10. BigBattle89

    BigBattle89 Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    hey nickkky.. how are u getting 40-50 fps while on ultra bro? I have the dell xps 17 ( i noe this is alienware thread) with the same gfx card like u do. Do u play fullscreen? cos i found when i play windowed in high settings at 900p resolution i get pretty stable FPS. however i also have those weird spikes, when my GPU is not at 100%

    by pretty stable i mean 38-59 something like that
     
  11. NiicKj

    NiicKj Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    bigbattle89,

    is your gpu overclocked? becuase i oc'ed it pretty high.
    and im also playing in windowed mode, it seems more stable
    but the lag spikes are a serious issue for me. can somebody help us with that?
    i just want my gpu to be 100% all the time during bf3...
     
  12. BigBattle89

    BigBattle89 Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    hey yea mine is overclocked as followes: 760/1520/975. how bout u try this... do a clean instal of the latest driver, that seemed to help me out. btw what settings n resolution u playin at (windowed mode) i am playing 900P and everything high with AA off and at medium with HBAO or SSAO i cant remmber which. let me noe how that goes for u.
     
  13. BigBattle89

    BigBattle89 Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    also my turbo boost if off. btw what settings are u other guys playing at? im still looking for the perfect mix of beautifull GFX and good performance..
     
  14. NiicKj

    NiicKj Newbie

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    With a clean install u mean clean windows 7?
    I'm on 285.62 atm.
    i like everything normal with 2x AA
    that gives me the best performance/quality
    i cant get over 750 1500 becuase my driver will crash.
    I am playing at 720p windowed.
    I cant play 900p windowed because thats my native res.
    Btw, does it help when u have turbo boost off? it sound like the opposite
     
  15. gabswiss

    gabswiss Notebook Consultant

    Joined:
    Jan 11, 2010
    Messages:
    126
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    41
    Updated the drivers and it work like a charm, thanks!


    FYI was looking for a ~20" 1600X900 good quality monitor to play BF3 on and I found the Samsung Synchmaster B2030 for $99 at Office Max.
    Very pleased with it. Game look gorgeous on it and have everything on high and couple things on ultra (at 1600x900).
    Definitely recommend getting one if you can.

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  16. dragonx254

    dragonx254 Notebook Geek

    Joined:
    Oct 1, 2011
    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    So wait, is it better to play with TurboBoost off, or on?
     
  17. CGSDR

    CGSDR Notebook Deity

    Joined:
    Jun 7, 2011
    Messages:
    1,408
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    Location:
    Skyrim, Alienworld
    I suggest you turn it off, because it would reduce the heat that pump up by the i7 CPU. And it doesnt affect the game either, because I have test it, no performance gain instead it is just make the CPU run hotter.
     
  18. SunsetFall

    SunsetFall Notebook Enthusiast

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Hey……I noticed that u know these things pretty well……so would u mind tell me if my 14x could run BF3(of course online) well?
     
  19. SunsetFall

    SunsetFall Notebook Enthusiast

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    yeah……with my 2720qm Thank U! LOL
     
  20. CGSDR

    CGSDR Notebook Deity

    Joined:
    Jun 7, 2011
    Messages:
    1,408
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    Location:
    Skyrim, Alienworld
    Yeah, sure you can run it very well, at 900p on Auto setting you'll get around between 25 ~ 45 fps, but as for me I disable the AA, so I can more fps which is around 30 ~ 45 fps average on the multiplayer, but for some unknown reason the campaign seem to give me less fps than the Online :/

    Oh I also overclock my GPU to 800/1600/1080 (Core/Shader/Mem) I use EVGA Precision with unlock GPU BIOS.

    The GPU BIOS unlock is not necessary but it will allow you to OC more which is without the unlock BIOS you will be able to OC up to 750/1500, but if with the unlock BIOS you can get up to 945/1890 but beware the more you OC the more heat your GPU will produce so always monitor your GPU Temp when you try a new OC setting. You can also use MSI Afterburner to OC the GPU, but I found out the EVGA is more effective and not giving much trouble as the MSI Afterburner though.

    Oh and another thing, I notice that If I OC the GPU to around 850/1700 - 900/1800, BF3 tend to crash at launch. One solution that seem to fix this problem though is to downclock to around between 750/1500 - 800/1600 or just dont overclock at all.
     

Share This Page