1. You may have noticed things look a little different around here - we've switched to a new platform (XenForo) and have some new forum styles and features. This how-to guide will help you find your way around. If you find anything that looks strange, post it in this thread.

M11x - WoW Performance, Issues, General Discussion

Discussion in 'Alienware M11x' started by Rahzer, Jun 24, 2010.

  1. Rahzer

    Rahzer Notebook Consultant

    Reputations:
    0
    Messages:
    191
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Hey everyone, i jsut bought this machine, the m11x R2. Before this I had an MSI with a 9600 in it and it out peforms this machine without question in WoW.

    Am I doing sometihng wrong? I thought I was upgrading but it looks like I down graded...:(

    I am running everything stock and not OCing anything
     
  2. Tweak155

    Tweak155 Notebook Evangelist

    Reputations:
    13
    Messages:
    471
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    31
    If by 9600 you mean video card, I doubt video card is the problem.
     
  3. Rahzer

    Rahzer Notebook Consultant

    Reputations:
    0
    Messages:
    191
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    yeah it was a 9600. Here are the specs of my MSI 620 that I used to have:

    Brand MSI
    Model GX620-001US
    Part# 9S7-165113-001
    General
    Operating System Windows Vista Home Premium
    CPU Type Intel Core 2 Duo P8400 2.26G
    Screen 15.4" WXGA
    Memory Size 4GB
    Hard Disk 320GB
    Optical Drive DVD Super Multi
    Graphics Card NVIDIA GeForce 9600M GT
    Video Memory 512MB DDR3
    Other Features Gaming Bag
    CPU
    CPU Type Intel Core 2 Duo
    CPU Speed P8400(2.26GHz)
    CPU FSB 1066MHz
    CPU L2 Cache 3MB
    Chipset
    Chipset Intel PM45
    Display
    Screen Size 15.4"
    Wide Screen Support Yes
    Display Type Wide XGA
    Resolution 1280 x 800
    LCD Features Glare
    Operating Systems
    Operating System Windows Vista Home Premium
    Graphics
    GPU/VPU NVIDIA GeForce 9600M GT
    Video Memory 512MB DDR3
    Graphic Type Dedicated Card
    Hard Drive
    HDD 320GB
    HDD Interface SATA
    Memory
    Memory 4GB
    Memory Spec 2GB x 2
    Optical Drive
    Optical Drive Type DVD Super Multi
    Optical Drive Interface Integrated
    Communications
    WLAN 802.11a/g/n Wireless LAN
     
  4. YodaGoneMad

    YodaGoneMad Notebook Deity

    Reputations:
    555
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    56
    Probably an Optimus issue, check the optimus thread for help.
     
  5. Tweak155

    Tweak155 Notebook Evangelist

    Reputations:
    13
    Messages:
    471
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    31
    This. If it isn't using the 335m then you might get issues, depending on your graphics settings. I don't doubt the x4500 could handle it on lower settings, but if it is up there, probably need to make sure 335m is in use.
     
  6. YodaGoneMad

    YodaGoneMad Notebook Deity

    Reputations:
    555
    Messages:
    1,382
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    56
    Yea it's gotta be an optimus issue with the 335M just not engaging, that 9600M is a slow card with less VRAM, the 335M will run circles around it.
     
  7. LetJimiTakeOver

    LetJimiTakeOver Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I had the same issue trying to run Portal. It was running very laggy and choppy with bad visuals at first. What I did was went to Dell.com and downloaded and installed the drivers for both graphics devices.

    The game is now running flawlessly (very high FPS) with everything maxed out. And it looks amazing.

    Oh and BTW, my CPU (core i5) isn't overclocked either.
     
  8. tpe11etier

    tpe11etier Notebook Enthusiast

    Reputations:
    39
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    As the others said, check to make sure you are using the 335 via the NVidia control panel. Also, *do not* run in a window at full screen in the WoW interface settings. Uncheck that and you'll get far better performance.
     
  9. JxStarLA

    JxStarLA Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Rahzer, i had the m11x R1 and WoW worked flawlessly(50-60fps). I now have the M11x R2 and WoW is horrible(14-35fps). its just an optimus issue. Just wait a bit for nvidia to release a new/fixed driver.

    [​IMG]
     
  10. Alohasu

    Alohasu Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
  11. JxStarLA

    JxStarLA Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    i have the new drivers with the .inf mod still bad performance
     
  12. cKranez

    cKranez Notebook Guru

    Reputations:
    0
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    . what's going wrong with R2 !?!!?!?!?!? :( :( :(
     
  13. lisharts

    lisharts Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    So glad I read this. I'll hold off until there appears to be a fix. Thanks for posting and please keep us updated.
     
  14. Coops025

    Coops025 Notebook Consultant

    Reputations:
    14
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    As an avid wow player most find the problem to be with the CPU when using multiple cores. Tab out of the game open task manager, right click wow and check affinity is using all the cores.

    To change the way the CPU uses the cores you need to manualy configure the config file found within the "W TF" folder bay adding "Set AffinityMask "85" to the end of the file (without the first quote) 85 is for the i7 cpu's you may need to go through some wow forums to the correct one for your CPU.
     
  15. Rahzer

    Rahzer Notebook Consultant

    Reputations:
    0
    Messages:
    191
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Yup I checked all that.

    Thanks for the screenshot! I installed the new drivers and I see a slight increase in performance. I don't know if its an optimus issue or a CPU issue. It is a new system so I guess time will tell.

    If there are any updates on the WoW front post them here
     
  16. Alohasu

    Alohasu Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Ok. Just received my machine and i had WoW transferred to it immediately from my external HDD. May not be as awesome as i would have wanted it, but im gettin reasonable frames of about 30-60 in Dalaran.

    This was done with the nVidia Driver from the Dell website. So its not the new driver from nVidia(257.21)
     
  17. tpe11etier

    tpe11etier Notebook Enthusiast

    Reputations:
    39
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    There's nothing wrong with the R2 and WoW. I get 50+ fps..
     
  18. Rahzer

    Rahzer Notebook Consultant

    Reputations:
    0
    Messages:
    191
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    you running ultra settings?
     
  19. WILLRAP4PIZZA

    WILLRAP4PIZZA Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Maybe its a sign you should stop playing World of Warcraft....
     
  20. Rahzer

    Rahzer Notebook Consultant

    Reputations:
    0
    Messages:
    191
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Lol if you play it casually then its fine.

    Heres an update after fooling around. I updated to the newest nVidia driver and it is chacked in the control panel to use the card when WoW is on.

    Here are two screenshots of my FPS in dal

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
Similar Threads: M11x Performance
Forum Title Date
Alienware M11x M11x R3- Gaming Performance Apr 26, 2013
Alienware M11x Maximizing the performance of a M11x R1? Jan 16, 2013
Alienware M11x Alienware M11x SSD Performance Jan 4, 2013
Alienware M11x How is the Blu-Ray performance on the Alienware M11x? Nov 12, 2012
Alienware M11x performance issues with M11xR3 May 29, 2012

Share This Page