1. You may have noticed things look a little different around here - we've switched to a new platform (XenForo) and have some new forum styles and features. This how-to guide will help you find your way around. If you find anything that looks strange, post it in this thread.

IDT audio says HDMI is unplugged

Discussion in 'Alienware 17 and M17x' started by AwHw, Jul 21, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. AwHw

    AwHw Notebook Consultant

    Reputations:
    12
    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    204
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    I cant get it back to plugged in when the cable is connected. The video transfers fine to the external monitor but I cant select the option to make the HDMI audio default audio device in the IDT control panel.

    I tried plugging and unplugging it with no luck. The only way to fix it as I can tell is to uninstall the HDMI audio driver from Catalyst and reinstall. I did not have any issue when I had the 4870 X fire system.

    What am I missing here?

    Thanks AWHW
     
  2. dorioo

    dorioo Notebook Enthusiast

    Reputations:
    9
    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I experienced the same and here's what worked for me.

    1. Make sure the laptop is running on power and not on battery
    2. Connect the HDMI cable to the laptop and the external source.
    3. With it connected to both sources, restart the laptop.

    After following those steps, the HDMI audio was selected and if I plugged it in or out it would recognize that it was plugged in or not. It works now but the very first time I made the connection, I followed those steps.
     
  3. AwHw

    AwHw Notebook Consultant

    Reputations:
    12
    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    204
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Thank You

    What I seems to be messing it up is using FN-F7 or FN-F6 instead of using created profiles in catalyst. I'm not sure about this but I think thats whats causing it for me. When I used these keys after posting the sound started to work. I will investigate more on this later.

    Another problem is that Windows sounds are delayed or just not working at all on the external display.
     
  4. AwHw

    AwHw Notebook Consultant

    Reputations:
    12
    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    204
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Can't seem to pinpoint it yet.
     
  5. mfractal

    mfractal T|I

    Reputations:
    1,946
    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    2,890
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    what fixed it for me is installing this driver for hdmi :

    1. go to this link
    2. Click V on I Accept the above
    3. Download ATI HDMI Audio Device
    4. uninstall your current HDMI driver from device manager including the V on remove driver from machine
    5. Install the downloaded version
    6. Reboot

    Your HDMI connection will work every time.
     
  6. dorioo

    dorioo Notebook Enthusiast

    Reputations:
    9
    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Ok. My first suggestion stopped working for me.

    Here's what I did and is working for me now.

    1. I went into device manager > Sounds, video, and game controllers, Ati high definition audio device

    2. Right clicked on it and select "uninstall"

    3. Selected "delete the driver software for this device" and pressed ok

    4. Went back to the device manager, right clicked on "sound, video, and game controllers" and selected "scan for hardware changes". It found the device and I asked it to search for drivers for it. It installed a microsoft driver for the audio.

    5. With the older microsoft driver, it's working every time.

    Microsoft
    7/13/2009
    6.1.7600.16385
    Microsoft Windows

    The old driver that didn't work for me always was

    ATI Technologies Inc
    11/13/2009
    7.11.0.7700
    Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher
     
  7. mfractal

    mfractal T|I

    Reputations:
    1,946
    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    2,890
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    weird, for me the microsoft driver didn't work.
     
  8. christell

    christell Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    hy,

    I don't know if i have to open a new tread or if i can ask about my problem here since it's almost the same, the only difference is that it works fine and for no obvious reasons it stopped working and says HDMI is unplugged, if I reboot it's ok it works fine and again after a while it stopped working.

    I tried to do what you explain here but :

    - first i don't understand what you mean by "including the V on remove driver from machine", what is the V ?
    - i can't install those driver, i got an error msg, saying there is no driver on my computer who can handle those driver

     
  9. jeremyshaw

    jeremyshaw Big time Idiot

    Reputations:
    657
    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    2,761
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    V = checkmark
     
  10. christell

    christell Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    oki thanks, but I still don't get it. the only option i got is uninstall/disabled/update, i don't see nothing who need to be "checkmark"

    [​IMG]
     
Similar Threads: audio says
Forum Title Date
Alienware 17 and M17x HDMI Audio works, but no audio drivers speaker/headphone sound? poofed today Saturday at 8:25 PM
Alienware 17 and M17x M17x r3 IDT audio driver will not install, Error. Please help. Feb 10, 2015
Alienware 17 and M17x Audio output doesn't switch when headphones are connected/disconnected? Dec 20, 2014
Alienware 17 and M17x M17x - Audio quits after a while. Service still running, device showing good. Dec 18, 2014
Alienware 17 and M17x Alienware 17 audio out question Dec 10, 2014

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page