Graphics Card upgrade for M6800 ?

Discussion in 'Dell Latitude, Vostro, and Precision' started by derei, Jun 27, 2017.

  1. Mak8

    Mak8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Ok, finally my time to post. I've done the upgrade of my m6800 from FirePro m6100 to Quadro P3000. The card came from HP, got it from ebay for 150$ + shipping. Had to order heatsink for nvidia and since it was the usual one - had to grind some cooper to make it fit the card. Before buying the card, I've checked my config on dell support using my tag and it seemed that I've eDP version (which was the case when I've seen panel cable marked as eDP while disassembling). Now, the 1st start went without any errors (I had switching graphics enabled by default). The next steps were followed by the book: back up rom, disable rom protection, flash the image from techpowerup, enable rom protection. Rebooted, nothing changed. Downloaded dell quadro drivers from the support page, moded the driver (choose p3000 with optimus as described in one of posts in this thread, took some time to find that post btw). Rebooted windows with digital signatures check off, installed the driver, rebooted and we are done.
    The card was set up, but I suppose I've messed up somewhere in the process because I still had amd drivers in the system, done some clean up using DUU and I'm not sure if it helped....

    Now, I've checked a couple of games and they are working, but WoW classic stopped working and this disappointed me...
    The game process starts, but the game window is not getting created.... In the gx.log the last line is saying that it tries to create the window with specific properties (res, pixel format) and the renderer used is d3d11

    This kind of puzzles me, is that problem of broken windows 10 after having some amd leftovers or is that compatibility issue of WoW not supporting quadro cards...

    Any thoughts/suggestions?

    P.S. For now, the next step which is possible as I see it, is reinstalling windows...
     
  2. Aaron44126

    Aaron44126 Notebook Prophet

    Reputations:
    727
    Messages:
    4,111
    Likes Received:
    1,145
    Trophy Points:
    231
    I would see if there is any way to reset the WoW config and see if that takes care of the problem.
    Also, go to Windows Settings -> System -> (scroll down) Graphics settings, add a profile for WoW and make sure that it is set to run on the "High performance" GPU.

    Were you running the game before at a resolution less than 1080p? Intel graphics doesn't support a lot of resolutions unless you add them with a custom tool. (Even if the NVIDIA GPU is doing the rendering, the Intel GPU is doing the display.)
     
  3. Mak8

    Mak8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Resetting WoW config - tried it to no success. Thought that needs more playing around...

    I didn't know about Setting -> Graphics settings, but I've tried to define this in the nvidia control panel so that WoW uses nvidia GPU. I see that I've managed to force battle.net launcher to run on GPU (it appeared in the nvidia utility which shows what apps use GPU), but no luck with WoW client. It just stubbornly won't appear there...

    As for resolution - I've always run it in display original res 1080p, so no worries on this point.
     
  4. Mak8

    Mak8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Forgot to add, the GPU itself is awesome, got around 8k in Firestrike and as I've hoped it seems that P3000 has a lower TDP profile then Firepro M6100. At least it doesn't turn fans at all while running simple games as Torchlight... :)
     
  5. TheQuentincc

    TheQuentincc Notebook Consultant

    Reputations:
    33
    Messages:
    238
    Likes Received:
    45
    Trophy Points:
    41
    You should disable optimus for better game compatibility, the game might want to render in a non supported resolution of the intel HD
    And also when you disable optimus you don't have to set up windows graphical settings for every game
     
  6. Mak8

    Mak8 Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I've managed to fix the issue without disabling anything...
    I've used DDU and uninstalled AMD, Intel and nVidia drivers, then setup new intel drivers and patched nvidia. Erased all the cache and stored settings of WoW and it started up :)
    The performance is insane compared to previous FirePro m6100, fan barely working and I get desired 60 fps in WoW, now laptop is silent like a breeze.

    I would like to thank you everyone on this thread or better to say on the forum who shared their wisdom and allowed such updates for precision users.

    Purchase of my precision in 2015, became even more valuable now :)
     
  7. lewis marx

    lewis marx Notebook Enthusiast

    Reputations:
    5
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    6
    hey sorry i've been busy with finals and didn't follow up. its been working amazingly stably with the custom vbios. also to the people saying/asking if WoW works, i only have the free starter account but it seems to work fine for me in dx12 mode, which it entered by default. it is pretty good for performance and i haven't had issues gaming at 1080p 60hz high to ultra settings in most of the games i've been playing with it. because i've signed the driver with my own personal signature i don't have test signing mode on. the only game i haven't gotten to launch is far cry 5 and i suspect it has to do with some aspect of anticheat. but im not sure in the slightest and it may just be an incompatibility, or it could have been a driver version issue.
     
  8. lewis marx

    lewis marx Notebook Enthusiast

    Reputations:
    5
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    6
    follow up to my previous post. i fixed far cry 5. it seemed to be an issue with my previously used 430 drivers. i upgraded to 441.20 and resigned it and the game seems to run just fine now. honestly this is better than i could've expected and runs so much smoother and quieter than my old k5100m graphics card. most of that is due to the fact that it is a much newer generation gpu with a 25% lower power limit at 75watts. but i really do appreciate the difference. but realistically i think this is really the limit that haswell generation machines will hit with graphics considering that it takes a certain preproduction vbios to even let it work. thanks to all those on the thread who contribute as you all inspired me to mod my system with the gpu.
     
  9. TPGRENIER

    TPGRENIER Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Is possible to work the P3000 on M6800 just modifying the nvidia .inf file? I'm using Quadro M3000M at this moment with Windows 10
     
    Last edited: Dec 15, 2019
  10. Aaron44126

    Aaron44126 Notebook Prophet

    Reputations:
    727
    Messages:
    4,111
    Likes Received:
    1,145
    Trophy Points:
    231
    You will have to flash the vBIOS before Windows will boot. (You can use nvflash in Linux to do the flash.) This is all discussed earlier in the thread, basically the same setup/requirements as the P5000, just a different vBIOS image to flash.
     
Loading...

Share This Page