GPU always active after AMD Catalyst 13.4

Discussion in 'Sager and Clevo' started by wingman4ever, Apr 27, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. wingman4ever

    wingman4ever Notebook Consultant

    Reputations:
    2
    Messages:
    172
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    31
    Hi,

    Today I installed the new drivers from AMD 13.4.
    Everything works great except that my GPU is always on now.
    Before when I had 13.1 installed the GPU will be automatically turned off if I don't have any games running in the background.

    My laptop is a P150EM with 7970m.

    Anyone else with this problem?
     
  2. TheBlackIdentity

    TheBlackIdentity Notebook Evangelist

    Reputations:
    532
    Messages:
    421
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    31
    You should be happy about that. At least you won't get any performance draw back from Enduro.
     
  3. cravenhorst

    cravenhorst Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Messages:
    47
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    15
    How do you know that the GPU is on?
     
  4. Ingvarr

    Ingvarr Notebook Deity

    Reputations:
    292
    Messages:
    1,090
    Likes Received:
    115
    Trophy Points:
    81
    Enduro gets performance problems because of badly implemented data transfer from dGPU to iGPU (which outputs to display then).
    You won't eliminate this by always keeping dGPU on.
     
  5. king601

    king601 Notebook Consultant

    Reputations:
    55
    Messages:
    173
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    From my understanding you mean , when your laptop is idle(no playing games , just browsing , writing) there is a gpu usage ?. I just gpu usage by monitoring using programs while idling and it seems fine less <2% is being used(only 1 program showed that) and 0% for others. So its safe to assume that its not being used.
     
  6. Zymphad

    Zymphad Zymphad

    Reputations:
    2,321
    Messages:
    4,165
    Likes Received:
    355
    Trophy Points:
    151
    I think you mean the fan is always on. Run a program that monitors your GPU temps and fan should go off and idle normally. I use MSI Kombuster. I found the newer versions bit buggy, I just use the that comes with Afterburner listed on MSI Afterburner's website, version 2.5.0 works best for me.

    Zero Core is buggy and broken, AMD can't release drivers that work yet. There is always something broken.
     
  7. M3ezu

    M3ezu Notebook Consultant

    Reputations:
    3
    Messages:
    122
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    At least what I recall from my old lappy which had custom forged optimus drivers... You could check if the gpu switch worked okay by going into device manager. Dgpu should disappear from the device manager when running on igpu. If enduro works similarly i'd guess that's how op checked that dgpu is not turning off?
     
  8. Zymphad

    Zymphad Zymphad

    Reputations:
    2,321
    Messages:
    4,165
    Likes Received:
    355
    Trophy Points:
    151
    Nope Nope Nope
     
  9. wingman4ever

    wingman4ever Notebook Consultant

    Reputations:
    2
    Messages:
    172
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    31
    Before the 13.4 drivers my temp measurement software like Hw-monitor and afterburner never showed GPU temps when idle only when I am running a game.
    But after the new drivers they always showed up around 40c to 50c. Afterburner does show 0% GPU usage though. And sometimes the fan does spin up.

    I think Zymphad is right. Zero Core is broken in this version at least on my laptop...

    I don't mind if it's always active but I think it will drain my battery life faster. And that's something I don't want.
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page