Eurocom sky x4C (P750TM1-G) and apple thunderbolt issue

Discussion in 'Sager and Clevo' started by malo sasha, Feb 23, 2020.

  1. malo sasha

    malo sasha Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    6
    Hi

    I m struggling to get an apple thunderbolt display to work with my eurocom sky x4C on linux .

    The chipset on the X4C is alpine ridge and should be compatible. I updated from a windows dual boot to the latest thunderbolt driver available on driver page.

    However i cant get the display to turn on.

    here are a few commands that display the issue :

    lspci :

    03:00.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    04:00.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    04:01.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    04:02.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    04:04.0 PCI bridge: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 Bridge (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    05:00.0 System peripheral: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 NHI (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)
    39:00.0 USB controller: Intel Corporation JHL6540 Thunderbolt 3 USB Controller (C step) [Alpine Ridge 4C 2016] (rev 02)

    dmesg | grep thunderbolt

    ....
    [ 34.795395] thunderbolt 0000:05:00.0: Max hop id (in/out): 9/9
    [ 34.795395] thunderbolt 0000:05:00.0: Max counters: 2
    [ 34.795395] thunderbolt 0000:05:00.0: NFC Credits: 0x1000000
    [ 34.795498] thunderbolt 0000:05:00.0: Port 11: 8086:15d3 (Revision: 6, TB Version: 1, Type: DP/HDMI (0xe0102))
    [ 34.795498] thunderbolt 0000:05:00.0: Max hop id (in/out): 9/9
    [ 34.795499] thunderbolt 0000:05:00.0: Max counters: 2
    [ 34.795499] thunderbolt 0000:05:00.0: NFC Credits: 0x800000.


    [ 34.796596] thunderbolt 0000:05:00.0: switch at 1.1 was rejected by ICM firmware because topology limit exceeded
    [ 34.796598] thunderbolt 0000:05:00.0: switch at 2.1 was rejected by ICM firmware because topology limit exceeded


    I tried various thunderbolt BIOS options , especially setting Enumeration mode to Legacy and Security to Legacy bit always the same error message

    At that point i think the issue is coming from the nvm version on the thunderbolt chip that looks too old :

    cat /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/vendor_name
    CLEVO

    cat /sys/bus/thunderbolt/devices/0-0/nvm_version
    23.0

    Did anybody manage to get the monitor working or knows how to update the NVM safely on the chip ?

    Best REgards
     
  2. Ryan Russ

    Ryan Russ Notebook Consultant

    Reputations:
    34
    Messages:
    143
    Likes Received:
    63
    Trophy Points:
    41
    So there are a couple of options in the BIOS that need to be looked at or switched. One such option is mdp routing through tb3. Forget exactly the area, but that was the one I had to personally check.
     
  3. Meaker@Sager

    Meaker@Sager Company Representative

    Reputations:
    8,655
    Messages:
    54,010
    Likes Received:
    15,649
    Trophy Points:
    931
    Yep, you can have the signals routed to the displayport ports or the thunderbolt ports individually (ie you can have one dp and one TB port with dp)
     
  4. malo sasha

    malo sasha Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    6
    I checked all options and the most related one was DDI control : DDI to TBH or DDI to DP.

    But still no luck , i think the firmware version is too old and incompatible with the kernel driver ;( I m checking with the support from Eurocom to check if they can help
     
  5. Meaker@Sager

    Meaker@Sager Company Representative

    Reputations:
    8,655
    Messages:
    54,010
    Likes Received:
    15,649
    Trophy Points:
    931
    DDI to TBH on both for testing.
     
  6. malo sasha

    malo sasha Newbie

    Reputations:
    0
    Messages:
    7
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    6
    Hi

    Eurocom support gave me the update utility for the firmware.

    I reflashed the firmware which was 23.0 to 23.0 and on reboot all worked like a charm. I tested various security / misc options and it always works. I guess my firmware was wrongly flashed or in a broken nvram state.

    All good now at least :)
     
    Papusan and Dennismungai like this.
  7. Meaker@Sager

    Meaker@Sager Company Representative

    Reputations:
    8,655
    Messages:
    54,010
    Likes Received:
    15,649
    Trophy Points:
    931
    Nice, glad it's sorted.
     
Loading...
Similar Threads - Eurocom (P750TM1 apple
  1. TurbodTalon
    Replies:
    0
    Views:
    91
  2. flightsim91
    Replies:
    3
    Views:
    497

Share This Page