CLEVO Drivers Update Utility by OBSIDIAN-PC

Discussion in 'Sager and Clevo' started by Ultra Male, Feb 13, 2017.

  1. -BaTaB-

    -BaTaB- Notebook Consultant

    Reputations:
    2
    Messages:
    103
    Likes Received:
    30
    Trophy Points:
    41
    Ok, then I guess my blue is a little derpy. I'll keep it as it is if it's no software issue. It's not worth a repair or whatever :D. Thanks mate
     
  2. gannjunior

    gannjunior Notebook Consultant

    Reputations:
    25
    Messages:
    148
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    31
    Hi @John@OBSIDIAN-PC

    1yr ago I bought in Italy the "Raiontech DX2" based on Clevo P751TM

    - i7-8700 6 CORE 3.20GHz Turbo 4.60Ghz TDP 65W Delidded CPU
    -15.6" LED FULL HD IPS (1920 X 1080) 144Hz 16:9 panel Matte G Sync -- AUO B156HAN07.0 --
    -Nvidia GeForce GTX1060 6GB GDDR5
    -Wireless N 1.73Gbps Intel AC 9260 Dual Band + Bluetooth 5.0
    -PSU 230W
    -TB3

    Do I have chance to use your "updater" for drivers and bios?
    How can I set it - if it is possible - for my config since I did not buy my laptop in your shop ?

    Thanks
     
  3. John@OBSIDIAN-PC

    John@OBSIDIAN-PC Company Representative

    Reputations:
    701
    Messages:
    2,214
    Likes Received:
    2,727
    Trophy Points:
    181
    Hello
    It´s a bit late now, but please PM and i will guide you and help you to get your BIOS updated to latest version and make sure all the software is working.
    I´ll reply tomorrow when i´m at work.
     
    gannjunior likes this.
  4. anytimer

    anytimer Notebook Deity

    Reputations:
    186
    Messages:
    1,941
    Likes Received:
    173
    Trophy Points:
    81
    Thanks for this. :D

    While running on Intel GPU:
    1. Auto to Max: working fine.
    2. Max to Auto: CPU fan slows down as expected; GPU fans stay stuck at high speed. Audible seemingly random speed variations, but average speed is high.
    3. Exiting the Fan Control turns off GPU fans after 10 seconds.
    EDIT1: it also turns OFF the CPU fan. Completely. EC mode not restored until Fan Control is relaunched.

    Will report further about what happens while running on nVIDIA GPU.
    EDIT2: seems to be working fine when the nVIDIA GPU is actually in use.

    Could we please also see the current fan duties even in EC Automatic mode? Currently it just says Automatic.
     
    Last edited: May 2, 2019
  5. John@OBSIDIAN-PC

    John@OBSIDIAN-PC Company Representative

    Reputations:
    701
    Messages:
    2,214
    Likes Received:
    2,727
    Trophy Points:
    181
    Not sure you noticed but version .6 came out right after.
    There was a missing file.
    Make sure your on the latest and try again.
    Most of what you report wasn't touched so it should not happen, what's the laptop model?

    Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
     
  6. anytimer

    anytimer Notebook Deity

    Reputations:
    186
    Messages:
    1,941
    Likes Received:
    173
    Trophy Points:
    81
    Running v2.3.6
    Model (also in my signature - IMHO everyone should do that) is Eurocom Q5 (P957HR) i7-7700HQ 16GB RAM GTX1070 MaxQ (8GB VRAM)

    This might have been the case all along for unlicensed users - we never had the chance to test it before. Also, not sure that it is possible to communicate with a sleeping GPU, so the Fan Control might be acting on bad data when the NVIDIA GPU is not in use. Is there a way to poll the NVIDIA GPU to get the temperature while it is asleep?

    I had a browser hijack scare so I installed a bunch of stuff to try and clean it. I'll get rid of them and try again - one of them might be interfering.
     
  7. John@OBSIDIAN-PC

    John@OBSIDIAN-PC Company Representative

    Reputations:
    701
    Messages:
    2,214
    Likes Received:
    2,727
    Trophy Points:
    181
    Oh.... it´s unlicensed... must confess i never tested it that much.
    I will take a look at it.

    As for the old NVIDIA GPU getting stuck i made my own detection system which never failed in the full version.
    Just a matter of testing the free version... also just released another update, please try it.
     
    anytimer likes this.
  8. anytimer

    anytimer Notebook Deity

    Reputations:
    186
    Messages:
    1,941
    Likes Received:
    173
    Trophy Points:
    81
    Fan Control 2.3.7 also showing same behavior as 2.3.6.

    While the fan speed was stuck at high after transitioning back to EC Automatic, I launched a game which woke up the NVIDIA GPU. The fan speed immediately went down, suggesting that the Fan Control software is not getting data from the NVIDIA GPU while it is asleep. Note: my model is MSHybrid only (Optimus). I'm using the NVIDIA GPU Activity Monitor to see whether or not the GPU is in use. I'm not currently using GPU-Z, but I've heard that it also keeps the NVIDIA GPU awake.

    Note: this is the same model that has the brightness issue - brightness controls not working after the display resumes from suspend after idle timeout.
     
  9. anytimer

    anytimer Notebook Deity

    Reputations:
    186
    Messages:
    1,941
    Likes Received:
    173
    Trophy Points:
    81
    Fan Control 2.3.7 working as expected after a full shutdown and start. :D The GPU fan speed took a few seconds to come down, and that's perfectly fine. I'll update if I notice anything further.
     
  10. John@OBSIDIAN-PC

    John@OBSIDIAN-PC Company Representative

    Reputations:
    701
    Messages:
    2,214
    Likes Received:
    2,727
    Trophy Points:
    181
    Ohhhhhhhhhhhhh wait................
    Like..............
    I´m stupid.............
    This whole talk is nothing but stupid.....
    I just noticed, we are talking about going from Max Speed to Automatic....
    Like... look at the name "EC Automatic" !!!!!
    Not sure what i was thinking... but let me just clarify, the moment you set to Automatic i have nothing to do with it!
    When you set Automatic mode it´s the EC that is controlling the Fans, Fan Control is doing ZERO!....
    So if anything is not working fine when in automatic mode i have nothing to do with it :p I can assure you the mode is being triggered and from there on it´s up to the EC to do it´s thing.
     
    anytimer likes this.
Loading...

Share This Page