Alienware 17 R5 GTX 1070 MXM 3.1B

Discussion in 'Alienware 17 and M17x' started by Striker1234, Jan 6, 2017.

  1. Striker1234

    Striker1234 Notebook Consultant

    Reputations:
    62
    Messages:
    200
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    56
    Hello!

    Brief: I order a Zotac ZBOX 1070, I remove it his nVidia Graphics Card, and I install it on my Alienware 17 R5 and... IT JUST WORKS!...

    With the help of @Raidriar, @Ashtrix and @stas.b85 I manage to have it working!!!

    At the beginning, there was no video on the integrated display, but after flash it with the MSI (MSI_N17E-G2_86.04.31.00.0C_non-GSYNC) it works, I have just play GOW 4 on Ultra, and it is amazing!!!

    Pictures:

    http://ricardorangelvalle.imgur.com/

    Benchmark:

    http://imgur.com/a/ZbENH

    upload_2017-1-8_12-15-26.png

    Alienware 17 R5
    -Intel Core i7 4940MX
    -Corsair Vengeance 32GB @ 1867MHz
    -Nvidia GTX 1070 (ZOTAC with MSI VBIOS)
    -120Hz 3D screen
    -1TB SSD SAMSUNG MSATA & 2TB HDD SAMSUNG 2.5"
    -240W PSU
     
    Last edited: Jan 9, 2017
    FaTT, Leandro Tonin, Nomad and 10 others like this.
  2. Solo wing

    Solo wing Notebook Consultant

    Reputations:
    73
    Messages:
    236
    Likes Received:
    158
    Trophy Points:
    56
    Job very well done mate!
    What's your system configuration? Bios settings? 60Hz or 120Hz
    This reminded me of Maxwell issue, When I set booting to UEFI+Legacy rom I get 8 beeps on the internal display, therefore I have to connect an external display in order to bypass the issue and change to pure UEFI.
     
  3. Striker1234

    Striker1234 Notebook Consultant

    Reputations:
    62
    Messages:
    200
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    56
    It is already on "Only UEFI" :( No legacy activated...

    What else can I do?
     
  4. Striker1234

    Striker1234 Notebook Consultant

    Reputations:
    62
    Messages:
    200
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    56
    My System Configuration:

    Alienware 17 R5
    -Intel Core i7 4940MX
    -Corsair Vengeance 32GB @ 2133MHz
    -Nvidia M1070
    -120Hz 3D screen
    -1TB SSD SAMSUNG MSATA & 2TB HDD SAMSUNG 2.5"
    -240W PSU

    Hope someone can help to to enable the internal display on that card...
     
  5. Striker1234

    Striker1234 Notebook Consultant

    Reputations:
    62
    Messages:
    200
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    56
    Important:

    The power supply of the ZBOX 1070 is only 180Watts...
    upload_2017-1-6_16-21-22.png
     
  6. long2905

    long2905 Notebook Virtuoso

    Reputations:
    2,441
    Messages:
    2,294
    Likes Received:
    92
    Trophy Points:
    66
    very nice job striker! if possible please upload future pics to host like imgur or similar. The forum image uploader fails to load images most of the time.

    Can you take pictures of the Zotac innards as well as the cooling module for the 1070 card in there? and one picture of the 1070 card with no thermal pad on it
     
    Striker1234 and jaybee83 like this.
  7. Raidriar

    Raidriar Notebook Prophet

    Reputations:
    1,143
    Messages:
    4,633
    Likes Received:
    2,950
    Trophy Points:
    231
    I would suggest flashing the MSI vBIOS to see if that will activate eDP output
     
  8. Ashtrix

    Ashtrix ψυχή υπεροχή

    Reputations:
    1,442
    Messages:
    1,841
    Likes Received:
    2,397
    Trophy Points:
    181
    Sorry I didn't check this thread,

    First of all some common things we noticed in the past - Fan not being detected is real sad, The second fan on the AW18 doesn't work with custom vBIOS mods and Prema needed to tweak it a bit and release it, Also the partial help from the Dell while the Dell's one (Last patch from Dell and I presume there wont be anymore from that shady corporate filth) fixed the fan spin, although manual override works iirc, Same issue was there for the M18x R2 but It's been a long time, and no fix for the throttle in that when SLIed and OCed on CPU past 4.2 and GPU also, BIOS shenanigans & Another post on the AW18 vBIOS Prema mod relationship to the AW17 980M upgrades.

    Next the Alienware 17 Ranger R1 has 2 EC Fan controls via HWInfo64 In case you didn't know -

    If Compal the fan control will be unified, Dell EC has separate RPM options but due to the sBIOS restrictions the RPM steps are low, while the Compal one can have multiple steps but unlike the M17x R4 the Compal EC on the Alienware 17 when paired with Maxwell behaves weirdly.

    More on this EC..
    Make sure you can try the Manual override also with both EC options, that's what I wanted to convey.

    I didn't understand the power supply question on the Fans,
    Are you planning to do a hard mod like the German forum guys ? or The direct HW control switches like in here either of them will require significant knowledge & we need help frm that user.

    Also make sure you are running -
    CPU fan - M14x R2 - XN0G5 10.7 CFM - dremel needed for Fan shell only / M17x R3 - GVXH3 6.5CFM
    GPU fan - M17x R4 - 0THPDJ - THPDJ - 11.4CFM

    More links - German Mods - CPU and GPU || Alienware 17 Fan mods / Upgrades || NVRAM reset on Secureflash Haswell Alienwares || HW Expert T456's on PWM Fan controls || EDID Brick fix by T456 - Just in case of an EDID corruption

    Finally try to flash the MSI vBIOS right, Raidriar is a known HW expert.
    @loafer987 could help you out too, Really wish @Prema 's help here if he's free.
     
    Last edited: Jan 8, 2017
  9. Raidriar

    Raidriar Notebook Prophet

    Reputations:
    1,143
    Messages:
    4,633
    Likes Received:
    2,950
    Trophy Points:
    231
    That being said, take care with the MSI vBIOS. Have a failsafe of flashing the card again. not being able to manually switch the graphics in the Alienware 17 is a royal pain. M17x R4 would be the optimal test platform, since you can enable SG, re-insert a card, and reflash in a DOS environment. If you have no test platform, have a SPI programmer handy or be prepared for a risk of brick. I know that flashing a MSI vBIOS to a Dell 8970M gave brick that had to be resolved in a swap + reflash in SG mode.
     
    Ashtrix likes this.
  10. Striker1234

    Striker1234 Notebook Consultant

    Reputations:
    62
    Messages:
    200
    Likes Received:
    214
    Trophy Points:
    56
    I do not have a spi programmer.
    Is there a way to recover from a brick with the AW17R5?
     
Loading...

Share This Page