1. You may have noticed things look a little different around here - we've switched to a new platform (XenForo) and have some new forum styles and features. This how-to guide will help you find your way around. If you find anything that looks strange, post it in this thread.

Acer Aspire 5680 memory: 4.00 GB installed (3.00 usable)

Discussion in 'Hardware Components and Aftermarket Upgrades' started by Mudblood, Sep 27, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Mudblood

    Mudblood Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    I just installed Windows 7 x64 from scratch. It gives the message: 4.00 GB installed (3.00 usable)

    Resource Monitor shows 1026MB of memory being "hardware reserved".

    I updated to the latest bios for HBL50, v3.60 which supposedly adds support for 4G of memory.

    Processor is a T5500, but the chipset is i945PM, so it supports 4GB of ram. Is there a way to remap the ram so that the whole 4GB can be used? BIOs has no options for it, and there is no option to allocate memory from GPU to CPU if that is happening.
     
  2. kroeze8_29

    kroeze8_29 Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Jun 4, 2009
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Its probably a limitation on the motherboard, not all are created equal
     
  3. goofball

    goofball Notebook Deity

    Reputations:
    358
    Joined:
    Apr 1, 2007
    Messages:
    1,711
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    945PM is the hardware limitation. No way to remap with the Acer.
     
  4. DEagleson

    DEagleson Gamer extraordinaire

    Reputations:
    2,529
    Joined:
    Nov 29, 2007
    Messages:
    3,107
    Likes Received:
    29
    Trophy Points:
    116
    Got the same motherboard, Intel i945PM and i can only use 3,37 GB of RAM.
     
  5. Vinyard

    Vinyard Notebook Evangelist

    Reputations:
    63
    Joined:
    Sep 7, 2009
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Quite a difference between 3.37 and 3 Gb RAM.
     
  6. Judicator

    Judicator Judged and found wanting.

    Reputations:
    1,098
    Joined:
    Jul 20, 2009
    Messages:
    2,543
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    The difference may be in the graphics card. Since this model has a dedicated graphics card, the memory for the card has to be allocated by the chipset memory controller as well, I believe, which will eat into the 32 bit memory controller limit.
     
  7. Greg

    Greg Super Moderator Super Moderator

    Reputations:
    7,857
    Joined:
    Jul 2, 2006
    Messages:
    16,219
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    466
    There is more to it than the graphics card, but yes the more devices the less RAM will be available.
     
  8. goofball

    goofball Notebook Deity

    Reputations:
    358
    Joined:
    Apr 1, 2007
    Messages:
    1,711
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    55
    with my old 5570, a bios update lowered the ram usable from 3.3gb to 3gb. Had issues installing xp/vista (32 and 64bit) with 3.3 usable but none with 3gb
     
Similar Threads: Acer Aspire
Forum Title Date
Hardware Components and Aftermarket Upgrades Acer Aspire problems Jan 1, 2015
Hardware Components and Aftermarket Upgrades ACER ASPIRE 5935G upgrades. Nov 15, 2014
Hardware Components and Aftermarket Upgrades Acer Aspire 5738Z CPU upgrade? Oct 31, 2014
Hardware Components and Aftermarket Upgrades Acer Aspire 5920 CG & MOD Oct 26, 2014
Hardware Components and Aftermarket Upgrades Acer Aspire 5250 Screen Replacement Oct 23, 2014

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page