780M SLI Throttle [M18xR2]

Discussion in 'Alienware 18 and M18x' started by ssj92, Jul 6, 2019.

  1. M18x-oldie

    M18x-oldie Notebook Evangelist

    Reputations:
    14
    Messages:
    336
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    56
    Yes, will use AB next time.

    Tried to run FS with undervolted GPUs but strangely the screen was running without colors, so had turned black and white :confused:

    Then I resigned for yesterday.
     
  2. M18x-oldie

    M18x-oldie Notebook Evangelist

    Reputations:
    14
    Messages:
    336
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    56
    Installed AB and ran FS, couldn't see any throttling, clock was just at 849 MHz all the time.
     

    Attached Files:

  3. ssj92

    ssj92 Neutron Star

    Reputations:
    2,006
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    4,903
    Trophy Points:
    331
    That's great, I wonder why your score is lower than mine by a bit though. I doubt going from 2920XM to 3920XM makes that much of a difference. Mine is OC to 4.3Ghz.

    Either way I think your cards are running much better than before.
     
    M18x-oldie and Rengsey R. H. Jr. like this.
  4. Rengsey R. H. Jr.

    Rengsey R. H. Jr. I Never Slept

    Reputations:
    1,010
    Messages:
    2,626
    Likes Received:
    859
    Trophy Points:
    131
    CPU really do help with the score ..fyi..
     
  5. ssj92

    ssj92 Neutron Star

    Reputations:
    2,006
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    4,903
    Trophy Points:
    331
    @Mr. Fox Does Windows 7 score much lower on GPU score than Windows 10? Maybe a 800 point difference, have you experienced that?

    Yes but we're talking about a 2920XM vs 3920XM in a 99% GPU-bound test. There's almost a 1,000 point difference. Not to mention he is running windows 7 which gives a higher CPU score actually.

    This shouldn't be that much of a difference in the GPU test. I will say his performance has gone up quite a bit (he said he was getting 8k score before).

    Even my AW 13 R3 with 7700HQ (4-cores) scored around the same as desktops with the same GPU and 8700K 6-core CPUS: https://www.3dmark.com/fs/13653218


    I'm more curious why undervolting is causing @M18x-oldie to get a B&W picture. When I undervolt my 780M by a bit, they are rock solid so I'm sure it would help his M18x as well.

    What are you using to undervolt? Have you tried nVidia Inspector?
     
    M18x-oldie and Rengsey R. H. Jr. like this.
  6. M18x-oldie

    M18x-oldie Notebook Evangelist

    Reputations:
    14
    Messages:
    336
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    56
    Yes improvement is there, that's cool :)

    Yes, I'm only using nV inspector for undervolting.

    The b/w picture only occured in the last 2 undervolted runs with the new driver. Maybe a driver issue??

    Atm the CPU is running 3,9-4 GHz all cores due to getting a bit hot, prior it was 4,3 single, 4,2 all.


    Btw, is it safe to use Inspector and Afterburner at the same time?
     
  7. ssj92

    ssj92 Neutron Star

    Reputations:
    2,006
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    4,903
    Trophy Points:
    331
    Yes, what I would do is use inspector to only modify the voltage, then use afterburner for clocks.

    However, I now use Afterburner for everything after unlocking voltage option.

    I'm uisng same drivers as you so maybe try afterburner for undervolting.
     
    M18x-oldie likes this.
  8. M18x-oldie

    M18x-oldie Notebook Evangelist

    Reputations:
    14
    Messages:
    336
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    56
    Ok, had asked cause the option for undervolting is greyed out in my afterburner.
     
  9. ssj92

    ssj92 Neutron Star

    Reputations:
    2,006
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    4,903
    Trophy Points:
    331
    Try this:

     
    M18x-oldie likes this.
  10. M18x-oldie

    M18x-oldie Notebook Evangelist

    Reputations:
    14
    Messages:
    336
    Likes Received:
    116
    Trophy Points:
    56
    Thanks for that hint, managed to unlock the GPU voltage settings in AB.
    Ran some FS:

    stock: 10246 points
    https://www.3dmark.com/3dm/38283333?

    -50 mV: 10122 points
    https://www.3dmark.com/3dm/38283224?

    -25 mV, Core + 100, Mem + 200: 11233 points
    https://www.3dmark.com/3dm/38283424?

    -25 mV, Core + 125, Mem + 300: 11639 points (best run!!)
    https://www.3dmark.com/3dm/38284137?

    -37,5 mV, Core + 100, Mem + 200: 11343 points (artifacts after FS closes)
    https://www.3dmark.com/3dm/38283634?

    No b/w picture this time!
    But the last run caused black artifacts when FS went back to Desktop after the run was finished, so I suppose that's not a healthy setting at all.

    Final run: no uV, Core + 150, Mem + 350, max PL: 11489 points (no artifacts, clocks fluctuating now & then)
    https://www.3dmark.com/3dm/38283977?


    So finally managed to break the 11k barrier, but uVed and OCed, not at stock settings (yet).
     
    Last edited: Aug 6, 2019
    ssj92 likes this.
Loading...

Share This Page