1. You may have noticed things look a little different around here - we've switched to a new platform (XenForo) and have some new forum styles and features. This how-to guide will help you find your way around. If you find anything that looks strange, post it in this thread.

5810TZ, Win 7 64-bit Memory Upgrade

Discussion in 'Acer' started by jchannigan, Apr 7, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. jchannigan

    jchannigan Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    1
    I have a 5810TZ that I have upgraded to Win 7 64-bit. I have tried to upgrade to 8GB ram and Windows hangs. CMOS reads it as 8GB, but I cannot get Windows 7 to boot.

    I have installed two 10600 DDR3 chips. If I remove one chip, it boots normally. It doesn't matter which slot I use or which chip I use. But when I put both chips in, Win 7 hangs.

    Any ideas that might make it work?
     
  2. ronnieb

    ronnieb Representing the Canucks

    Reputations:
    613
    Joined:
    Sep 8, 2008
    Messages:
    1,869
    Why?
    (10 Char)
     
  3. marstein

    marstein Notebook Enthusiast

    Reputations:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    29
    There should we a memory test program available when you boot and push certain keys (F8?). Run that or boot with memcheck86 from a USB stick. If that works your 8GB should too. If not the memory may be bad.
    Another thing to look at would be to check if that memory is on the list of 'approved memory' from Acer. Sometimes it just doesn't work with the motherboard. I don't think you can adjust memory timings in the BIOS screen, that would be a possibility as well.
    And if all fails - 4gb is plenty - you don't really need 8 anyhow.
     
  4. shakennstirred

    shakennstirred Notebook Evangelist

    Reputations:
    0
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    647
    can your acer use 8gig?
    max on my acer is 4gig
    so it maybe that your going over the max gig the motherboard chipset can handle
     
  5. Tinderbox (UK)

    Tinderbox (UK) Sir Pumpkin Longshanks

    Reputations:
    4,086
    Joined:
    Nov 23, 2006
    Messages:
    7,325
  6. sprungy

    sprungy Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    5
    FYI - as of April 7 there is a new BIOS file on the Acer site for the 5810TZ. In part, it "Updates Intel MRC code version 291 (for support 8G memory)."

    Sounds like this might help. It is BIOS version 2.34 installed it on my computer and only new thing I notice now is an Olympic ring logo at bootup.
     
  7. sprungy

    sprungy Newbie

    Reputations:
    0
    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    5
    2.34 was pulled. As of 4/22 Acer now has posted BIOS 2.35 I installed this and so far so good.
     
Similar Threads: 5810TZ 64-bit
Forum Title Date
Acer Bios Update Failed and now wont power on - Aspire 5810TZ Jun 22, 2013
Acer Acer Aspire 5810TZ - flashing white screen with lines after screen replacement Jun 20, 2013
Acer Need help with microphone on Aspire 5810TZ Aug 31, 2012
Acer 5810TZ BIOS help! Feb 27, 2012
Acer acer aspire 5810tz-4761 Oct 29, 2011

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page