Quantcast 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues (Only post logs, NO questions please)

+ Reply to Thread
Page 1 of 95 123451151 ... LastLast
Results 1 to 10 of 944
  1. #1
    Notebook Consultant
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    283
    Rep Power
    7

    Default 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues (Only post logs, NO questions please)

    Please post all games and information you have found while benching, ect.

    Format

    Graphics Card:

    AMD Catalyst Driver Version:

    Operating System:

    Issue Details:

    Games with under-utilization issue:

    CPU Details:

    Motherboard or System Make & Model:

    Motherboard BIOS Version:
    Last edited by Exposed88; 8th August 2012 at 03:34 PM.

    XOTIC PC - SAGER NP9150
    | 15.6" FHD Matte | Intel® Core™ i7-3610QM | AMD Radeon HD 7970M | 16GB 1600MHz ADATA XPG 1.35v 9-9-9-24 | 256GB Crucial M4 SSD | Killer™ Wireless-N 1103

  2. #2
    Notebook Guru
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    71
    Rep Power
    6

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Arma II day z mod ran at about 25 fps constantly with only 83% gpu utilization.
    Ordered from xoticpc.com. P170EM, Ivy Bridge Core™ i7-3720QM, AMD Radeon HD 7970M, 8GB - DDR3 1333MHz (plus 8GB i have waiting at home), BF 1103 Wireless, 750gb hdd with a 256 Crucial (also waiting for it at home).

  3. #3
    Notebook Geek
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Italy
    Posts
    92
    Rep Power
    6

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Quote Originally Posted by Exposed88 View Post
    Please post all games and information you have found while benching, ect.
    installed BF3 to test it; what i saw was a constant under utilizzation GPU issue, either with ULTRA settings or with LOW, i can t go above 50-60% utilizzation and of course my FPS were ridiculously LOW, while on my old 6970 i could play at a constant 60 fps....

    will install and test Crysis 2 as well soon.
    Clevo170EM: Intel Core i7-3720QM, SoDDR III 16 GB 1.600 mhz, 750 GB 7200 S.ATA II, Samsung 830 SSD 128 GB, AMD Radeon HD 7970M@1050/1540 , Intel Centrino Ultimate-N 6300

  4. #4
    Notebook Enthusiast
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Chandler, AZ
    Posts
    32
    Rep Power
    14

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Graphics Card:

    AMD Radeon 7970M

    AMD Catalyst Driver Version:

    12.8 WHQL

    Operating System:

    Windows 7 Home Premium x64

    Issue Details:

    Playing The Secret World on maxed ultra settings: anywhere from 50-60% utilization and temps nearing 100C. Frames drop from 35 to about 22 or lower in detailed areas.

    Diablo 3 on maxed settings: around 70% utilization and temps nearing 80C-85C. Frames are pretty consistently around 50-60.

    World of Warcraft: Full details maxed out on 1080p, I'm getting around 20-40 FPS with utilization no higher than 49%. My old 5870m could get 50-60 FPS in the same areas I tested.

    Will try some other games and update accordingly.

    Games with under-utilization issue:

    The Secret World, Diablo 3, World of Warcraft, Starcraft 2

    CPU Details:

    Core i7 3610QM

    Motherboard or System Make & Model:

    Clevo P170EM (Sager NP9170)

    Motherboard BIOS Version:

    1.0.0.7
    Last edited by electronicrice; 17th August 2012 at 04:03 PM.

  5. #5
    Notebook Deity
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Bay Area, California
    Posts
    813
    Rep Power
    9

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Model: NP9150 (Clevo P15xEMx)
    Operating system: Windows 7 Home Premium 64-bit
    Motherboard BIOS: American Megatrends Inc. 4.6.5 dated 06/18/2012
    Processor: Intel i7-3610QM
    AMD Driver: 8.951.6.0
    Game: GTA IV (Steam 1.0.7 version, vanilla/not modded)
    Settings: 1920x1080 resolution, all video settings on High (a couple Very High setting choices downright destroy my FPS, so I keep all at High with little loss in visual quality), AA on 4x, three slider bars at 50%, definition on, vsync off.

    Issue: 7970m utilization hovers from 50% to 90%, but most of the time 65%-70%, even when FPS is far below 60. My FPS ranges from 30FPS to 60+FPS, but seems to average around 45FPS. Enduro/ZeroCore does not allow the 7970m to use more power when power is needed. I see high utilization and high FPS indoors, but in many places within the city I see usage drop. My CPU usage hovers around 50%-60%.

    *EDIT* I concur with NeoCzar (post below); make sure to include more details in your posts. Try to post the videos and screen shots that you still may have stored that you included in your posts on the deleted feedback thread.
    Last edited by TrantaLocked; 9th August 2012 at 06:56 AM.
    Build: Sager NP9150, Windows 7 Home Premium, 1920x1080 Matte screen, Radeon HD 7970M, Intel i7-3610QM, 16GB DDR3 1600MHz RAM, Samsung 840 Pro 512GB SSD, standard DVD/CD drive, Intel Ultimate-N 6300, standard warranty and service

  6. #6
    Notebook Consultant
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Portugal
    Posts
    161
    Rep Power
    10

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Hi ppl,
    Like I posted in AMD's Forum, here it is:


    Graphics Card:
    HD7970M

    AMD Catalyst Driver Version, and Driver History
    At the moment 12.7 Official Beta, but also tried Clevo Stock drivers (12.5), 12.6 Official, 12.8 beta - All had similar results and no noticible improvements
    + 12.7 CAP2

    Operating System:
    Windows 7 Professional 64 Bit SP1 fully updated

    Issue Details:
    Probably due to Enduro tecnology the GPU doesn't increase or maintain the GPU % usage enough to keep the FPS stable. All the games at some point have 60 + fps then it strangely decreases to 40-20fps.

    Examples:
    Dirt 3 on ULTRA LOW (1920x1080)


    Dirt 3 on HIGH (1920x1080)


    Max Payne 3 on High, MSAA off, FXAA off, Tesselation off, AF 16x (1920x1080):


    Prototype 2 on High (1920x1080) + High Overclock:



    Games with under-utilization issue, until now:

    Crysis 1, Crysis Warhead, Crysis 2, Batman Arkham City, Prototype 2, Dirt 3, Dirt Showdown, Saints Row The Third, Rage, MDK2 HD, Max Payne 3 (Directx 10, 10.1 & 11), Battlefield 3, Lineage 2, GTA 4

    Games without issues: Metro 2033, Far Cry 2, Burnout Paradise, Syndicate, Max Payne 3 (only Directx 9)

    Note: I tried different settings in CCC with no noticeable improvements

    CPU Details:
    Intel Ivy Bridge 3610QM (with HD4000)

    Motherboard or System Make & Model:
    CLEVO P150EM

    Motherboard BIOS Version:
    BIOS 1.00.04


    Best Regards to all
    Clevo P150EM
    LED 15" LG Philips Matte Full HD | Core i7 3610QM | 16GB HyperX 1866MHz PNP | OCZ Vertex 3 Max IOPS(120Gb) + OCZ Agility 3 SSD (240Gb) + OCZ Nocti mSATA SSD (120 GB) | GTX680M (950/2450 w/Stock voltage) 4Gb DDR5 | Intel Ultimate-N 6300 | Razer Orochi mouse | Notepal U2 customized w/ 5 Fans+usb hub

  7. #7
    Notebook Enthusiast
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    10
    Rep Power
    9

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Graphics Card

    HD7970M

    AMD Catalyst Driver Version, and Driver History

    12.7 Official Beta

    Operating System

    Windows 7 Home Premium 64 Bit, SP1

    Issue Details

    I have played the following games and had an issue with underutilization of the GPU. Crysis 1, Crysis 2, Stalker (the game runs fine, but with Vsync off it still doesn't use 99%), Batman Arkham City, World in Conflict.

    Games without issues: Metro 2033.

    All games are played with anti aliasing on, as well as VSYNC. Vsync doesn't work in some of the games, at all, even when on. There is screen tearing in every game regardless of Vsync settings. Graphics settings do not affect the card. You can turn down the graphics, the utilization will simply go lower, so essentially you cannot get 60 FPS in any games, except in older games that a 3 generations old card could run.

    The main issue is the under-utilization of the card. When I look at an expansive scene in a game, the gpu throttles down. For example: In Crysis 2, I will be walking down a corridor and the game will use 90+% of the GPU, as soon as I walk outside into the city where there is a lot going on, the utilization drops to 60% and FPS drops accordingly (ALOT). I tested this, I would look at the ground, the GPU would slowly build up to 99% and stay there. I would then look up at a large scene, instantly utilization will drop to 60%. I repeated this test many times, and in Crysis 1, same problem.

    Also, Metro 2033 works fine, except for screen tearing and Vsync doesn't work, even when I turn it on in the .cfg files. Considering this is a, "Terribly" optimised game, I'd say they obviously did something right.

    CPU Details

    Intel Ivy Bridge 3820QM

    Display Device(s) and Connection(s) Used

    Built in monitor, 90% NTSC Color gamut display, glossy.

    Motherboard or System Make & Model

    CLEVO P170EM

    Motherboard BIOS Version

    BIOS 1.00.05 (Not positive on this one)

    System Memory Type & Amount

    Kingston Hyper-X 1600mhz

    Power Supply

    Clevo 220v Auto-switching adapter (Normal laptop power supply)

    Additional Hardware

    Crucial M4 SSD 256GB, latest firmware.

    Secondary, 7200 RPM Seagate

    Additional Details

    I have installed multiple different drivers, reinstalled windows, nothing works. I found the 12.7 Beta to be the best for me, as with all other driver versions I couldn't even complete the windows experience index test without it saying, "Incompatible GPU." (Paraphrasing). 12.7 I could, so I deemed it the best because of that.

  8. #8
    Notebook Deity
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    705
    Rep Power
    21

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    since the clevo 7970m sucks with all bio/ec versions, all driver versions, all cpus and any hardware combination in em series, i just post my video.

    Last edited by littlecx; 10th August 2012 at 08:40 AM.

  9. #9
    Notebook Enthusiast
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    18
    Rep Power
    5

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Graphics Card:
    HD7970M

    AMD Catalyst Driver Version:
    12.7 BETA

    Operating System:
    Windows 7 Professional 64-bit

    Issue Details:
    In World of Warcraft, there are some zones where my fps will go bellow 30 (even saw 16 with some PvP action) while my video card utilization remains at 30-40% (in AfterBurner 2.2.3). Temps are fine remaining around 60-70 degrees celcius. In other zones, the GPU utilization goes up to anything between 50-70 and I get better fps (around 70). The worst zone I have seen this happen is Orgrimmar where the GPU does not go over 40% utilization and fps is around 30, sometimes dropping if too many animations need to be rendered.

    Games with under-utilization issue:
    I have only confirmed World of Warcraft myself.

    CPU Details:
    i7-3610QM

    Motherboard or System Make & Model:
    Sager NP9170

    Motherboard BIOS Version:
    1.0.0.7

    I do not know how Enduro decides when the game needs more GPU utilization, but it does not seem to work all the time or at least not in all the zones.

  10. #10
    Notebook Evangelist
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Finland
    Posts
    453
    Rep Power
    6

    Default Re: 7970m Logging Thread, Games with Utilization Issues

    Specifications: P170EM, 7970M, 3610QM, 8GB 1600, Samsung 830 256gb, KillerWireless 1102
    AMD drivers: 8.951.6.0 (stock) CCC: 2012.0329.2312.39738
    Bios and EC: 06
    OS: Windows 7 64-bit (updated)

    -----------------------------------------------------------------

    Game affected: Battlefield 3 (updated), Maxed, no AA or Blur, no v-sync, Tested with multiplayer (64 players)

    Fps and gpu utilization keep dropping. Screenshots:

    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

    ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

    --------------------------------------------------------------------------

    Game affected: Civilization 5 (updated), maxed, no v-sync

    Very low fps at times (especially when moving the screen) accompanied with low gpu utilization. Screenshots:

    Imageshack - civilizationvdx11201207.jpg

    Imageshack - civilizationvdx11201207.jpg

    -----------------------------------------------
    Tried using different CCC 3d settings to no avail. Also had FPS momentarily dropping below 30 in starcraft 1vs1 (ai).
    MySN XMG P170EM: 3610QM | 7970M | 8 gig 1600 | Samsung 830 256gb ssd | Killer Wireless N1102 | W7 64-bit

 

 
Page 1 of 95 123451151 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -4. The time now is 03:15 PM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.2
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
SEO by vBSEO 3.6.1