Quantcast Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

Closed Thread
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Notebook Guru
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    74
    Rep Power
    17

    Default Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    I had to install XP cleanly on my T61 using the SATA Compatability mode in the BIOS. I have installed all of the System Update drivers but I cannot return the SATA mode back to "AHCI" in the BIOS without blue screening XP.

    How do I get XP to boot my SATA drive in AHCI mode again?

  2. #2
    Notebook Deity
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Washington DC
    Posts
    1,266
    Rep Power
    23

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    this is what you need to do:

    Install Intel Matrix Storage Manager Driver, explicitly follow the installation instructions on the page to install it. Remember the package unpacks itself to C:\DRIVERS\WIN\IMSM\PREPARE, you would need to go there in order to install it manually and look for the file to run "install.cmd" once in the above directory. Once that is done reboot your machine go into the bios and put AHCI back on and then reboot into windows, this should work for you as I just did this yesterday on my brand new t61p.
    Home: Alienware M17x-4 Black| Intel i7 3820QM | 16GB DDR3 RAM | Geforce GTX680M | 1920 x 1080 LED | 256b MSATA SSD/ 2x 750GB 7200RPM Drive |Genuine Windows® 7 Ultimate (64Bit OS)

    Mobile: Apple Macbook Air 2.13GHz Model 4GB Ram, 256GB SSD

  3. #3
    Notebook Enthusiast
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    28
    Rep Power
    17

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    You'll have to down-load the Intel AHCI driver and do a F6 installation while installing Window XP. But this requires a USB floppy drive I think.

    http://downloadcenter.intel.com/Deta...ional&lang=eng

    Or you can try to slip-stream the AHCI driver into your XP installation disc.

    There may be a third option of trying to update the driver directly through the device manager. I think I did that once for my desktop running Win XP, but I've never tried that on a T61.

    EDIT: Please ignore my comment, CSHawkeye81 is correct.
    Last edited by galin; 1st November 2007 at 07:35 PM.

  4. #4
    Notebook Guru
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    74
    Rep Power
    17

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    Hawkeye - that worked. Thanks! Glad I didn't have to reinstall Windows

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    7
    Rep Power
    17

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    I got this solved with one Acer Aspire 5315-2153 sold by Walmart with preinstalled lame Vista. I forced install AHCI driver after completing XP Pro SP2 install.

    See Installing XP on Aspire 5315 which came with Vista

  6. #6
    Notebook Consultant
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    274
    Rep Power
    20

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    ^^ i tried that as well but it didn't work. the other drive solutions did not work either. i think this stuff is usually YMMV. im going to keep experimenting and see what happens but so far i end up with the BSOD if it doesnt work
    -jason

    like CCleaner? Try the PORTABLE APP VERSION!
    http://software-today.com/portable-ccleaner

  7. #7
    Super Moderator
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    The Bay State
    Posts
    4,136
    Rep Power
    36

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    Quote Originally Posted by junknstuff View Post
    ^^ i tried that as well but it didn't work. the other drive solutions did not work either. i think this stuff is usually YMMV. im going to keep experimenting and see what happens but so far i end up with the BSOD if it doesnt work
    I had the exact same problem as you. Follow the steps I used in my guide. It works perfect. The link is in my signature.

  8. #8
    Master Viking
    Join Date
    May 2007
    Location
    Huge Tracts of Land
    Posts
    16,777
    Rep Power
    96

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    Hmm I tried to boot in AHCI mode on my bosses new comp and could not boot in this mode when its a dual boot machine with XP SP2 and Vista SP1.

    The Vista bootloader is what comes up, so should it not have worked? I am wondering if its a hardware thing more than a driver thing in my case. Is the performance loss in IDE mode vs AHCI big? I still was getting over 100mb/s average when I tested his velciraptor drive.

  9. #9
    Titles Shmm-itles
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Austin, TX
    Posts
    6,372
    Rep Power
    45

    Default Re: Clean Install of XP - SATA Can't Boot in AHCI Mode!

    Is the performance loss in IDE mode vs AHCI big?
    It isn't noticable. It may shave a half a second if you are writing 5 different files at the same time that are each 400MB in size. Otherwise, AHCI is highly overrated.
    Dell Inspiron 1420 HP tz2500 Tablet PC Lenovo X200T Dell XT2 x 2
    Too close for missiles/ Switching to guns
    Jack Daniels/ Jim Beam/ Johnnie Walker/ Jose Cuervo

 

 

Similar Threads

  1. AHCI mode
    By iamcanadian in forum Dell
    Replies: 23
    Last Post: 25th October 2007, 03:57 PM
  2. AHCI mode on Dell Latitude D820
    By thatdude in forum Dell
    Replies: 1
    Last Post: 8th October 2007, 06:29 PM
  3. Clean install of Vista with AHCI on 1420
    By matsuya in forum Dell
    Replies: 25
    Last Post: 8th August 2007, 08:56 AM
  4. AHCI sata worth it?
    By hox in forum Sager and Clevo
    Replies: 4
    Last Post: 8th June 2007, 05:23 PM
  5. Replies: 1
    Last Post: 10th April 2007, 11:57 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -4. The time now is 12:30 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.2
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
SEO by vBSEO 3.6.1