Quantcast Do I really need 16GB of RAM?

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 10 of 44
  1. #1
    Notebook Evangelist
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    London
    Posts
    516
    Rep Power
    18

    Default Do I really need 16GB of RAM?

    Hi guys,
    My G53SX has come with 8GB RAM. I had another spare of 8GB (4GBX2), but there CAS Latency is less than the default one. WEI, 3DMark06 point decreased if these RAMs are inserted. . So I looked for one in ebay with same latency. My question is.. will the computer performance or gaming performanced be increased if I insert another 8GB with same specification of RAM? I don't nind to pay another £35 if the performance increased.
    ASUS G53SX-XN1: Core i7 2630QM, 500GB Momentus XT+500gb Momentus HDD, 8GB RAM 1333mHz, 2GB NVIDIA GTX 560M DDR5 GPU. 3DMARK06:14159
    WEI: 7.5,7.6,7.1,7.1,5.9 respectively
    ---------------------------------
    HP PAVILION DV6-2106EA-Dual Boot(Vista Ultimate & Windows 7 Ultimate)-Core i7 720QM 8GB DDR3,15.6" High-Def(1366 x 768 Pixels) LED BrightView Display,nVidia GeForce GT 230M with 1024MB DDR3,500GB 7200RPM SATA Hard Drive
    WEI Rating in Vista: 5.6
    3DMark06 in Vista: 6800

  2. #2
    Banned
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    748
    Rep Power
    0

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    do you know if you have 4 ram slots you can upgrade your ram up to 32GB it can be 1866 or 1333 or 16XX .
    If more ram with more mhz then performance will increase for sure but 8gb is more than enough for gaming.

  3. #3
    Notebook Consultant
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    188
    Rep Power
    11

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    If you have to ask, the answer is usually no.

    Unless you actually use more than 8GB (running computations, VMs, etc), adding more RAM won't speed anything up. It's an issue of capacity, not speed.
    Last edited by Yuxi; 1st March 2012 at 10:06 AM.
    G73JH-A1 - i7-920XM @ 3.2 | ATI 5870m | 8GB DDR3 1333 | 128GB Corsair Force 3 SSD + 500GB 7200RPM HDD | BD/DVD Combo | 1920x1080
    G73 Disassembly Video by BTOTech

  4. #4
    Notebook Retailer
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    526
    Rep Power
    12

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    You will never need more than 8GB of RAM if you are gaming.

  5. #5
    NBR Moderator
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Duke
    Posts
    2,505
    Rep Power
    24

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    Quote Originally Posted by Michael@XoticPC View Post
    You will never need more than 8GB of RAM if you are gaming.
    How about 4GB?
    ThinkPad T420 | i3 2310M | NVS 4200M | 8GB 1.35V | 14" 900p
    Clevo W230SS | i7 4810MQ | GTX 860M | 16GB 1.35V | 13" 1080p

  6. #6
    Sacred Blame
    Join Date
    May 2010
    Location
    Terca Lumireis
    Posts
    8,641
    Rep Power
    50

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    Quote Originally Posted by Ryan View Post
    How about 4GB?
    4GB is kinda cutting it close these days, if you have nothing but the game opened sure, but most people i know have their web browser, voip client and media player running when they game and you can easily hit over 4GB with those.
    Current: Precision M6700¦3720qm¦2x240GB SSD + 256GB mSATA¦32GB DDR3 1600MHz¦Firepro M6000
    Previous: Asus G73Jh-A2¦920xm¦160GB G3 + 7K750¦Chastity vBios¦ICD7 + 0.5mm pads¦Intel 6300
    Secondary: Elitebook 2760p¦2410m¦250GB SSD¦8 GB DDR3¦HD 3000

  7. #7
    Notebook Evangelist
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    London
    Posts
    516
    Rep Power
    18

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    Thanks a lot guys. I appreciate the replies and am not gonna bother to buy anymore RAM, may be will try to upgrade the CPU or GPU.
    ASUS G53SX-XN1: Core i7 2630QM, 500GB Momentus XT+500gb Momentus HDD, 8GB RAM 1333mHz, 2GB NVIDIA GTX 560M DDR5 GPU. 3DMARK06:14159
    WEI: 7.5,7.6,7.1,7.1,5.9 respectively
    ---------------------------------
    HP PAVILION DV6-2106EA-Dual Boot(Vista Ultimate & Windows 7 Ultimate)-Core i7 720QM 8GB DDR3,15.6" High-Def(1366 x 768 Pixels) LED BrightView Display,nVidia GeForce GT 230M with 1024MB DDR3,500GB 7200RPM SATA Hard Drive
    WEI Rating in Vista: 5.6
    3DMark06 in Vista: 6800

  8. #8
    # posts =/= intelligence
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    3,554
    Rep Power
    22

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    Quote Originally Posted by nealloy1981 View Post
    Thanks a lot guys. I appreciate the replies and am not gonna bother to buy anymore RAM, may be will try to upgrade the CPU or GPU.
    You're not gonna be able to upgrade the graphics, so a CPU upgrade is the only thing that this point that will possibly improve your gaming performance.

    But if you are gonna use the laptop as a mobile workstation for doing production-level 3D graphics and such, get as much RAM as you want.

    My Treehouse

    Lenovo IdeaPad Y500
    Windows 8 Pro x64 | Intel Core i7-3630QM | 8GB DDR3-1600 | Nvidia GeForce GT 650M SLI | 15.6" 1920x1080 Glossy | 1TB 5400RPM HDD + 16GB SSD | DVD-R | 6 Cell Li-ion | 170W AC Adapter

    P5829 3DMark 11 | 589 Unigine Heaven 4.0 | 24/7 OC 1150MHz/4500MHz @ 1.050V

  9. #9
    Notebook Evangelist
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    London
    Posts
    516
    Rep Power
    18

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    One thing need to know...will this machine support higher bus speed which is 1600MHz DDR3?
    ASUS G53SX-XN1: Core i7 2630QM, 500GB Momentus XT+500gb Momentus HDD, 8GB RAM 1333mHz, 2GB NVIDIA GTX 560M DDR5 GPU. 3DMARK06:14159
    WEI: 7.5,7.6,7.1,7.1,5.9 respectively
    ---------------------------------
    HP PAVILION DV6-2106EA-Dual Boot(Vista Ultimate & Windows 7 Ultimate)-Core i7 720QM 8GB DDR3,15.6" High-Def(1366 x 768 Pixels) LED BrightView Display,nVidia GeForce GT 230M with 1024MB DDR3,500GB 7200RPM SATA Hard Drive
    WEI Rating in Vista: 5.6
    3DMark06 in Vista: 6800

  10. #10
    Banned
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    748
    Rep Power
    0

    Default Re: Do I really need 16GB of RAM?

    yes it will.

 

 
Page 1 of 5 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -4. The time now is 03:39 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.2
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
SEO by vBSEO 3.6.1